‘Huurprijzen stijgen verder door hogere overdrachtsbelasting’

De herziening van de overdrachtsbelasting voor woningen die op Prinsjesdag wordt aangekondigd, heeft mogelijk een negatief effect op de omvang van de voorraad huurwoningen. Prijzen kunnen stijgen en het wordt minder aantrekkelijk om kantoren te transformeren tot woningen, terwijl daar grote kansen liggen in de nabije toekomst, denken vastgoedexperts. 

(AD 12-09-20)

 

Het kabinet gaat dinsdag waarschijnlijk aankondigen dat de overdrachtsbelasting voor starters wordt afgeschaft, maar voor beleggers gaat hij omhoog van 2 naar 8 procent. Ook de aankoop van bedrijfsgebouwen gaat vermoedelijk naar 8 procent, nu is dat 6 procent. Beide verhogingen zouden woningbouw en daarmee de huurprijzen verder onder druk kunnen zetten.

De maatregel leidt tot minder huurwoningen en er is al een tekort, analyseert vastgoedadviesbureau Capital Value. ,,Mogelijk biedt dat kansen voor koopstarters, maar de groep woningzoekenden die geen hypotheek kan krijgen heeft vervolgens nóg minder keuze dan nu”, zegt directeur Marijn Snijders. ,,Je lost met de maatregelen het probleem niet op dat er te weinig betaalbare huurwoningen zijn.” 

‘Niet alleen huisjesmelkers’
Het kabinet moet het kaf van het koren scheiden en dus niet de over­drachts­be­las­ting voor alle vastgoedin­ves­teer­ders omhoog gooienHans van der Ploeg, VBO makelaars

Ook zou het zo kunnen zijn dat de huren omhoog gaan omdat pensioenfondsen en woningcorporaties meer geld kwijt zijn voor de aankoop van woningen. Een flat van 10 miljoen euro wordt door de hogere belasting in één klap zo'n 600.000 euro duurder. ,,Beleggers moeten een rendement behalen, dus rekenen de hogere belasting vermoedelijk door in de huurprijs", denkt sectoreconoom vastgoed Madeline Buijs van ABN Amro. ,,Ik hoop dat de maatregelen niet zo eenzijdig zijn als nu is uitgelekt”, aldus Hans van der Ploeg van makelaarsvereniging VBO. ,,Niet alle beleggers zijn huisjesmelkers, maar veelal investeerders in woningbouw. Het kabinet moet het kaf van het koren scheiden en dus niet de overdrachtsbelasting voor alle vastgoedinvesteerders omhoog gooien.”

Ook Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, volgt dinsdag met argusogen de aankondiging van nieuwe belastingtarieven, die vanaf 1 januari 2021 zouden moeten gelden. ,,Corporaties kopen bestaande huizen of bedrijfsruimtes op, om er betaalbare huurwoningen van te maken”, zegt woordvoerder Tonny Dijkhuizen. ,,Als de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers gaat gelden, dan hoop ik dat het kabinet eraan denkt om corporaties uit te sluiten of in ieder geval op een andere manier te compenseren. De financiële positie is al slecht en wordt op deze manier alleen maar slechter.”