Aantal Friezen in schuldsanering groeit met 10 procent

Jarenlang kregen bewindvoerders minder schulden te saneren. Voor het eerst sinds 2015 stijgt dat aantal weer. Bureau Benedictus in Garyp rekent voor Friesland op een groei van 10 procent.

Bij Benedictus, het grootste schuldsaneringskantoor van Noord-Nederland, hadden ze zich al veel eerder schrap gezet. Toen in 2020 de impact van de pandemie zichtbaar werd, rekenden de bewindvoerders op een golf van hulpvragen. Toch bleef die uit. Vorig jaar daalde het aantal particulieren dat een beroep op de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) deed zelfs nog met 19 procent.

In 2021 belandden 4.721 Nederlanders in de schuldsanering. Daarvan kwamen er 381 uit Friesland, Groningen en Drenthe. De situatie ziet er nu toch wel anders uit, merkt directeur Annemieke Bosma van Bureau Benedictus. ,,En we zien het aantal aanvragen vooral in Friesland stijgen.’’

Die ommekeer heeft niet per se alleen een negatieve oorzaak, vindt Bosma. ,,Het is ook zo dat mensen nu gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot de Wsnp. Vroeger moest je daarvoor worden aangemeld door de gemeente, tegenwoordig mag je je ook zelf aanmelden. Dat kan kosteloos. Wat je dus ziet is dat mensen zelf de regie in handen nemen.’’

De achterliggende oorzaak is natuurlijk wel altijd treurig: mensen slagen er niet meer in om zich aan hun groeiende schuldenlast te ontworstelen. Een bewindvoerder krijgt drie jaar de tijd om de geldzaken weer op orde te krijgen. Daarna ben je formeel schuldenvrij.

IJsberg

De cijfers uit de Wsnp-monitor laten overigens alleen maar de piek van de ijsberg zien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleerde op 1 oktober 2020 maar liefst 614.000 huishoudens die geregistreerd staan met problematische schulden.

Waarom het verschil met de Wsnp-cijfers zo groot is? Dat komt doordat niet iedereen voor zo’n regeling in aanmerking komt. Je moet bij de rechter echt de bereidheid tonen om het roer tijdelijk uit handen te geven.

Bij de vijf bewindvoerders van Bureau Benedictus hebben veel zzp’ers en ondernemers zich de afgelopen maanden gemeld. Waarom ze dat nu pas doen? ,,Je hebt de stijgende brandstofprijzen natuurlijk’’, zegt Bosma. Behalve die inflatie zijn de belastingdienst en de deurwaarders ook weer begonnen te innen.

,,Dat is wel echt een omslagpunt voor onze klanten. Sommigen geven ook wel toe dat ze al voor de corona in de problemen zaten. Die hebben al die tijd met overheidssteun kunnen blijven doordraaien, maar het kabinet kan natuurlijk niet geld blijven oppompen.’’

 

<LC 15.10.22>