Achtkarspelen

Subsidie voor wijk-GGD’er in twee Friese gemeenten

27-11-2018

De gemeenten Smallingerland en Achtkarspelen kunnen een wijk-GGD’er aanstellen. De gemeenten horen bij de negen gemeenten
die ieder 20.000 euro rijkssubsidie krijgen voor het aanstellen van zo’n zorgmedewerker.
Een wijk-GGD’er probeert in samenwerking met zorg- en veiligheidsdiensten mensen te helpen die verward gedrag vertonen. Deze mensen zorgen steeds vaker voor overlast en hebben vaak zorg nodig. De GGD’er werkt als verbinder tussen de verschillende diensten, zodat de personen goed geholpen worden en de overlast afneemt.

De gemeenten krijgen bij het aanstellen van de wijk-GGD’er hulp van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).
Heerenveen is een van de dertien proefgemeenten die al een wijk- GGD’er hebben. In deze gemeenten lijkt de aanpak tot goede resultaten te leiden, aldus het CCV. In 2019 volgen nog twee subsidierondes.

Lees verder

TWIJZEL | Toch huizen op oud korfbalveld

02-10-2018

Er komen alsnog woningen op het oude korfbalveld van Twijzel. Dat is althans het voorstel van het college van Achtkarspelen aan de gemeenteraad. Het gaat om vier twee-onder-een-kapwoningen, zowel huur- als koophuizen. De bouw liep eerder vertraging op
omdat er zienswijzen tegen de plannen binnenkwamen. De gemeente stemt nu uiteindelijk toch in met het project.

Lees verder

SURHUISTERVEEN | Sloop 'beverhokken'

27-09-2018

Acht zogenoemde beverhokken in Surhuisterveen gaan tegen de vlakte. Volgens Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) hadden de huurwoningen aan de Langelaan en de Molenweg hun langste tijd gehad.

Hoewel veel bewoners het daar jarenlang hartstochtelijk mee oneens waren, kwam het ruim een jaar geleden toch tot een vergelijk. De huizen verdwijnen en maken begin volgend jaar plaats voor levensloopbestendige nieuwbouw. SWA voert de sloop trapsgewijs uit. Twee beverhokken zijn overigens al vervangen door nieuwbouw. De acht resterende, deels nog bewoond, volgen later.

Lees verder

Gemeenten bieden hulp aan mensen met geldzorgen

20-09-2018

Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel willen mensen met geldzorgen voortaan sneller helpen. De gemeenten hebben zich
aangesloten bij Amargi: deze organisatie koppelt vrijwilligers aan iemand met geldproblemen.

De vrijwilliger bekijkt met de deelnemer of er geld kan worden bespaard en of er eventueel toeslagen kunnen worden aangevraagd. De gemeenten willen op deze manier voorkomen dat mensen problematische schulden krijgen en in een negatieve spiraal terechtkomen.
Bedrijven, zoals een ziektekostenverzekeraar, het CJIB of een werkgever kunnen mensen aanmelden. Uiteindelijk hopen de gemeenten tachtig huishoudens met betalingsachterstanden te helpen.

Bij de hulp krijgen de deelnemers een vrijwilliger toegewezen, die weer wordt begeleid door een professional.
De deelnemers blijven zelf de baas over hun portemonnee. Volgens de gemeenten is dit belangrijk. ,,Veel mensen zoeken geen hulp uit angst de controle over de financiën kwijt te raken.”

Lees verder

HARKEMA | Sloop huurwoningen Tiesingaplein

22-11-2017

De twaalf kleine woningen van het Tiesingaplein worden momenteel nog bewoond door 3 huurders. Ondanks dat ze vaak zijn aangeboden, is er geen belangstelling voor deze woningen.

Met de huurders wordt gesproken over sloop.

Lees verder
 • Buitenpost
 • Surhuisterveen
 • Harkema
 • Kootstertille
 • Twijzelerheide
 • Drogeham
 • Surhuizum
 • Augustinusga
 • Gerkesklooster-Stroobos
 • Boelenslaan
 • Twijzel