Aedes: Belastingmaatregel multinationals ten koste van huizen voor huurders

Woningcorporaties kunnen tienduizenden minder nieuwe huurwoningen bouwen en energiezuiniger maken als de belastingplannen van het kabinet doorgaan. ‘Leg dat de verpleegster, vuilnisman of onderwijzer maar uit’, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder in De Telegraaf. ‘Jullie kunnen geen huurwoning krijgen of jullie blijven in een koud en vochtig huis zitten met een hoge energierekening, om te voorkomen dat grote bedrijven belasting ontwijken.’

Het kabinet-Rutte III neemt een maatregel (ATAD) tegen belastingontwijking door multinationals. Die gaat woningcorporaties jaarlijks zo’n 300 miljoen euro kosten. Het kabinet neemt dat neveneffect voor lief, want het wil geen uitzondering maken voor de corporaties. Iedere euro die corporaties extra aan de schatkist afdragen, kunnen ze niet gebruiken voor huurders en woningzoekenden. Daardoor blijven die langer op een betaalbare huurwoning wachten of moeten ze langer wachten op het energiezuiniger maken van hun huis.

 

Kabinet trekt handrem aan

‘Bouwen, bouwen, bouwen’ is het enige antwoord op de grote behoefte aan huurwoningen in de grote steden, daar is inmiddels iedereen van overtuigd. En de bestaande woningvoorraad moet verduurzaamd worden om de klimaatdoelstellingen te halen. Het kabinet vraagt daarom woningcorporaties snelheid te maken met nieuwbouw en verduurzaming. Maar tegelijkertijd trekt het de handrem aan. Dat kan niet allebei.

De 300 miljoen euro extra belasting door ATAD komt bovenop de toename van de vennootschapsbelasting voor corporaties naar 500 miljoen euro per jaar. De verhuurderheffing gaat naar ruim 2 miljard euro, 300 miljoen euro meer dan eerder geraamd. Alles bij elkaar betekent het een lastenverzwaring voor alle corporaties samen van maar liefst een miljard. Ieder jaar weer. Aldus Marnix Norder van Aedes.

 

Ollongren: ‘Bereid om in Den Haag gesprek aan te gaan over voorkomen belastingverhoging corporaties’

‘Ik realiseer me de impact van de belastingverhogingen voor corporaties’, stelt minister Ollongren van Wonen op het congres van Aedes. ‘En ik ben bereid daarover het gesprek aan te gaan in Den Haag.’ Daarmee reageert ze op de noodkreet van Aedes-voorzitter Marnix Norder dat de belastingverhogingen ertoe leiden dat er tienduizenden huurwoningen minder gebouwd en verduurzaamd zullen worden.