Aedes.nl: Incidenten met brand door zonnepanelen

Na 27 branden met zonnepanelen heeft TNO onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken hiervan. Hieruit blijkt dat het grootste risico op brand bestaat bij ‘in-dak PV-systemen’, de zonnepanelen zijn dan geïntegreerd in het dak zelf. Dat schrijft minister Wiebes van EZ aan de Tweede Kamer. Het aantal branden bij daken met zonnepanelen is in Nederland overigens zeer beperkt, aldus de minister.

 

Bij de zogeheten ‘in-dak PV-systemen’ zijn de dakpannen feitelijk vervangen door zonnepanelen. Woningcorporaties gebruiken meestal het ‘op-dak-systeem’, waarbij de zonnepanelen op de dakpannen worden geplaatst. ‘Dit systeem is veel minder brandgevoelig, omdat bij kortsluiting de dakpannen een brandwerende werking hebben’, schrijft minister Wiebes.

 

De exacte oorzaak van een brand op een dak met zonnepanelen is volgens het TNO-onderzoek echter niet altijd te achterhalen. Schade-experts schatten in dat de oorzaak van de branden met zonnepanelen op daken van woningen voor 80 tot 90 procent te wijten is aan verbindingsproblemen met connectoren.

 

Informatiecampagne installateurs

Naar aanleiding van de TNO-studie zijn de betrokken brancheorganisaties Holland Solar en Techniek Nederland direct gestart met een informatiecampagne over de installatie van zonnepanelen. Daarbij krijgen installateurs voorlichting over installatie en de noodzaak van deugdelijke connectorverbindingen.

 

De minister schrijft verder dat het aantal branden bij daken met zonnepanelen in Nederland zeer beperkt is. Hij verwacht dat door de gerichte voorlichting van de branche aan met name de installateurs dit nog verder beperkt kan worden.