Beleggers slaan toe, starters wachten

Het aantal verkochte woningen in Fryslân neemt af, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. In augustus werden 645 woningen verkocht in Fryslân. Dat zijn er bijna tweehonderd minder dan in augustus vorig jaar. Ook in juli lag het aantal verkochte woningen hoger dan in augustus,namelijk 943. Landelijk nam de verkoop eveneens af.
Het Kadaster registreert de verkopen zodra de huizen officieel vaneigenaar zijn verwisseld. ,,Gemiddeld duurt dat drie à vier maanden, dus de transacties waren veelal in april of mei”, meldt Arno ter Hart,makelaar in Akkrum en columnist voor het Friesch Dagblad.

Hij ziet geen aanwijsbare reden voor de afname. Voor de zomer was er weleen piek in de verkoop van vakantiehuisjes. ,,Mensen wilden vanwege hetcoronavirus snel een vakantiehuisje kopen.” Hij denkt echter niet dat dit de piek in juli en afname in augustus veroorzaakte, omdat vakantiehuisjes een relatief kleine categorie zijn.
Landelijk steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning met ruim 8 procent ten opzichte van augustus vorig jaar, aldus het Centraal Bureauvoor de Statistiek. Hier zijn geen regionale cijfers van, maar volgens TerHart wijkt Fryslân niet af van deze trend. ,,De prijsstijging gaat ook hier gewoon door. Er is bijna geen aanbod, en dat zorgt ervoor dat de prijs verder stijgt. En de rente blijft laag.”
Mede doordat de piek van vakantiewoningen is geweest, is het volgensTer Hart nu iets rustiger op de markt. ,,Maar je ziet nog wel dat veel mensen uit de randstad hierheen trekken. Wat je daar koopt voor je gelden hier, dat is een verschil van dag en nacht. En met het thuiswerken ishet makkelijker verder van je werk te wonen.”

Ter Hart verwacht verder verschuivingen door het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters per 1 januari. ,,Starters gaan nu na 1 janauri kopen, want op een huis van twee ton scheelt het vierduizendeuro. En beleggers kopen nu, want die gaan van 2 naar 8 procent. Dat is12.000 euro.”