Bewoners recreatiewoningen dreigen dakloos te worden

Zeker 160.000 mensen zijn voor onderdak aangewezen op vakantiehuisjes en caravans op verloederde recreatieparken, meldt het Financieel Dagblad (FD) vandaag. Zij dreigen op straat te komen staan omdat veel vakantieparken moeten sluiten.

Het FD vroeg ZKA Leisure Consultants te berekenen hoeveel mensen op vakantieparken wonen. 'Wij denken echter dat het om veel meer mensen dan 160.000 gaat', reageert voorzitter Cees Slager van Recron, de brancheorganisatie voor recreatiebedrijven. Tientallen vakantieparken en campings worden gesloopt. Slager: 'Die sloop is onvermijdelijk. Je kunt de mensen wel wegjagen, maar waar gaan ze naar toe?'

 

Nationaal actieplan

Het gaat om een diverse groep bewoners. Soms gaat het om tijdelijke arbeidsmigranten, maar ook om een grote groep mensen die door de woningnood geen betaalbare huurwoning kan vinden en die tegen wil en dank in een stacaravan of vakantiewoning terecht komen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een Nationaal actieplan om een einde te maken aan de illegale bewoning van vakantiehuisjes. Aan het eind van de maand houdt het ministerie een ‘vakantieparkentop’.