Bouw 92 woningen in Harlingen-Zuid van start

Laaste fase nieuwbouwproject Harlingen-Zuid

De eerste paal gaat deze maand de grond in en daarmee breekt de derde fase van het nieuwbouwproject Plan Zuid in Harlingen aan. Bouwgroep Dijkstra Draisma bouwt aan de Koningin Wilhelminastraat en de Prinses Margrietstraat in Harlingen 92 volledig elektrische woningen. Dat gebeurt in opdracht van De Bouwvereniging, die huurwoningen in de stad aanbiedt. De nieuwe woonwijk naast het station moet de entree van de wijk vanuit het centrum verbeteren.

In de wijk komen veertig zogeheten levensloopwoningen (gelijkvloerse huizen met badkamer en slaapkamer beneden), twaalf studio’s en veertig appartementen in een flatje. In de wijk komt ook een gezamenlijke binnentuin. Het is de bedoeling dat de variatie aan huizen een gemêleerde doelgroep aanspreekt.

Die huizen krijgen een buitenkant die verwijst naar de typisch Harlinger havenwoningen, zo meldt het bouwbedrijf. ,,In een aantal gevels zitten basaltblokken in de gevelstructuur”, vertelt Anja Feenstra van De Bouwvereniging. ,,Zo proberen we altijd in onze gebouwen iets te laten terugkomen met verwijzing naar de historie van de locatie waar webouwen.”
In Wijnaldum liet De Bouwvereniging bij tien nieuwe woningen een afbeelding van een kat in de gevel metselen. Dat is een verwijzing naar de Winamer Kat, de bijnaam voor de Wijnaldumer. Die woningen waren in december klaar.

Strijd
Voor de nieuwbouw van fase 3 werden in 2019 126 duplexwoningen gesloopt. De huizen van fase 2 werden in 2019 opgeleverd. Toen kwamen er 110 nieuwe woningen, waarvoor 48 huizen gesloopt werden. De eerste fase vond al in 2010 plaats. Tegen de sloop van die huizen in wijk Zuid voerden bewoners jaren geleden nog strijd. Toen spraken bewoners met de gemeente af dat niet alle huizen in de wijk tegen de vlakte zouden gaan.

De huizen van fase 3 worden volgende zomer opgeleverd. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden voor een huurwoning zich aanmelden.

 

(FD 07.05.21)