BURGUM | Oude bouwfout plaagt huizen Tuorrebout

Een bouwfout van zestien jaar geleden zorgt voor lekkage en tweespalt aan de Tuorrebout in Burgum.

De een heeft een dochter die vervroegd uit huis ging omdat ze natte voeten kreeg in haar eigen bed, de ander heeft een donkere bovenverdieping omdat ze het lekkende dakraam maar helemaal heeft verwijderd na jarenlange ergernis.

Oorzaak is een constructiefout van bouwbedrijf Bokma, dat de vrijstaande woningen in 2005 en 2006 neerzette. Door een samenspel van een te flauwe dakhelling en te vlakke dakpannen klotste de regen al snel naar binnen.

In de jaren die volgden, was het de ene ingreep na de andere. Niets hielp definitief. Wat was hier aan de hand? Bouwbedrijf Bokma kon het niet meer zeggen, want dat ging in 2013 failliet. Daarom stelde woningcorporatie WoonFriesland aannemingsbedrijf Rottinghuis aan om de oorzaak te onderzoeken.

Even kwam het tot een doorbraak. Begin 2020 kreeg een willekeurige woning, toevallig die van PvdA-raadslid Menno Steenland, een nieuw dak. Kosten voor rekening van Rottinghuis: tussen de 30 en 45.000 euro. Toen het daarna stil bleef bij het aannemingsbedrijf, bundelden twaalf huishoudens met meer of minder lekkage hun krachten in een Vereniging van Eigenaren (VvE).

Gezamenlijk spanden ze een rechtszaak aan tegen zowel Rottinghuis uit Groningen als WoonFriesland uit Grou. Ze wilden allemaal wel zo’n nieuw dak. De zaak werd begin 2021 alleen kansloos verloren.

<LC24.08.21>