Burgum | Oude huurwoningen wijken voor duurzame gasloze huizen

 In Burgum worden 70 huurwoningen gesloopt om ze te vervangen door 76 energiezuinige en gasloze huizen. De sloop is inmiddels in volle gang.

Slopers zetten deze week hun tanden in huizen aan de Burgemeester Steenhuisenlaan in Burgum. Daar worden huizen gesloopt – uit de jaren vijftig, ze waren gedateerd – om ruimte te maken voor de nieuwbouw. De operatie kost WoonFriesland 15 miljoen euro.

De 76 energiezuinige en gasloze woningen krijgen nestvoorzieningen voor gierzwaluwen en invlieg-openingen voor vleermuizen. De huurprijs wordt bijna 600 euro.

Ook aan de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan en de Westersingel wordt gesloopt en nieuw gebouwd; ook daarvoor moet het bestemmingsplan worden aangepast.

Tegen de nieuwbouwplannen zijn geen bezwaren ingediend.

Vanwege de verhuizing van de bewoners van de gesloopte huizen wordt de sloop in twee delen opgeknipt. Ongeveer de helft van de huidige bewoners keert terug naar de nieuwbouw. De andere helft verhuist. Een deel van de woningen wordt voor de zomer opgeleverd, het andere deel zal in het najaar klaar zijn.