Corporatie machteloos tegen scheefhuren

Ruim duizend Nederlanders huren een huis van een woningcorporatie en zijn tegelijkertijd eigenaar van één of meerdere huizen of appartementen. Zo zijn er in Groningen achttien huurders van corporaties die in totaal vijftig woningen bezitten. In de gemeente Súdwest- Fryslân is er zelfs een huurder die 59 koophuizen heeft. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad en het Kadaster.

De meeste van de 2,4 miljoenen huizen van corporaties in ons land worden verhuurd aan mensen met een smalle beurs. Die betalen meestal maximaal 752 euro per maand. Een klein aantal huurwoningen wordt voor hogere prijzen verhuurd, tot 1100 euro. Het tekort aan huurhuizen is enorm. In sommige steden staan mensen tien jaar op de wachtlijst voor ze in aanmerking komen voor een betaalbaar huurhuis.

Marcel Trip van de landelijke Woonbond vindt scheefhuren verwerpelijk. ,,Het is niet de bedoeling dat mensen met een flink inkomen of vermogen beslag leggenop sociale huurwoningen. Ik snap de ophef, maar het is een kleine groep en een gering aantal huizen op het totale aantal. De werkelijke problemen in de sociale volkshuisvesting komen doordat de afgelopen vijf jaar meer dan honderdduizend sociale huurhuizen zijn verdwenen: verkocht, overgegaan naar de vrije markt of afgebroken. Het afbouwen van de sociale sector is al tien jaar kabinetsbeleid. We moeten focussen op huizen bijbouwen om hier iets aan te kunnen doen’’, zegt Trip.

 

(lc 28.01.21)