Datalek door zonnepaneelinstallatie

Vorige week kwam het bericht naar buiten over datalekken door zonnepaneelinstallaties bij Woningcorporatie Domesta. Inwoners van Emmen zijn slachtoffer van een datalek door zonnepanelen. Het datalek ontstaat door onvoldoende beveiligde kastjes die aangesloten zijn op zonnepanelen. De functie van die kastjes is dat ze energieopbrengsten op het internet plaatsen. Het blijkt redelijk eenvoudig om via de kastjes in te loggen op onbeveiligde thuisnetwerken en zo privacygevoelige informatie te achterhalen.

WoonFriesland krijgt op de klantenservice vragen van ongeruste bewoners of die datalekken ook bij de installaties van Wocozon kunnen gebeuren. Dit is niet het geval. Hieronder een nadere toelichting. 


De situatie bij Domesta:

In het persbericht staat: “Het blijkt redelijk eenvoudig om via de kastjes in te loggen op onbeveiligde thuisnetwerken en zo privacygevoelige informatie te achterhalen.” Dit betekent dat men de monitoring doet via de internetverbinding van de bewoners. Uit de videorapportage blijkt ook dat dit via een wifi-verbinding gaat vanuit de omvormer naar de internetrouter van de bewoner. Als dit niet extra is beveiligd dan kunnen privacygegevens van bewoners openbaar worden. Ook bij mutatie van de woning of wisseling van provider moet de (nieuwe) bewoner telkens opnieuw goed geïnstrueerd worden en de Wifi-verbinding opnieuw worden ingesteld.


De situatie bij Wocozon:

Bij Wocozon is gekozen voor een compleet losstaande wijze van uitlezen. De zonnepanelenmeter (zie foto)  is NIET aangesloten op het thuisnetwerk van een bewoner. Uitlezen gebeurt door een eigen GPRS-verbinding met SIM-kaarten, die data versleuteld verzenden, net als bij een normale mobiele telefoon, en direct naar de server van Wozocon gaan die dus alleen opwekgegevens opslaat.

Wat er bij Domesta is gebeurd (via een wifi-verbinding naar het thuisnetwerk) kan dus niet gebeuren bij Wocozon. Er is geen enkele koppeling met het netwerk van de bewoner, dus ook niet met hun privacygevoelige gegevens. De Wocozon zonnepanelenmeter staat los van de bewoner en werkt zelfs als de bewoner geen internet heeft. Ook bij mutatie van de woning gaat de monitoring ongehinderd door. Dit systeem is wel wat duurder, maar veilig, aldus Wocozon.

WoonFriesland gebruikt Wocozon zonnepanelen
Het Wocozon-systeem is voor WoonFriesland nog nieuw. De eerste panelen moeten nog geplaatst worden, maar ze worden al wel aangeboden. Bijvoorbeeld aan bewoners van de Jan van Scorelstraat Leeuwarden en Amelandslaan Heerenveen.