De arme blijft in Harlingen het armst van allemaal

Kinderen die in Harlingen opgroeien in een arm gezin hebben van alle Nederlanders de minste kans om op te klimmen.

 

Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus School of Economics (ESS) waarover de Volkskrant zaterdag publiceert.

Harlingers hebben volgens het onderzoek veel moeite om zich aan hun armoede te ontworstelen. Wie daar als een dubbeltje is geboren, wordt niet snel een kwartje.

Het gemiddelde bruto jaarinkomen van een Harlinger van begin dertig die afkomstig is uit een kansarm gezin blijft steken op 22.195 euro. Dat is nog minder dan dat van inwoners uit Midden-Groningen, Enschede, Veendam en Heerlen, de andere gemeenten die staan in de kansarme top 5 van het onderzoek.

Laren geldt als de meest kansrijke gemeente. Wie hier arm wordt geboren is, eenmaal de dertig gepasseerd, opgeklommen tot een burger met een gemiddeld jaarinkomen van 34.450 euro. Ook Zoeterwoude, Hilvarenbeek en Midden-Delfland doen het goed.

Inwoners van Friesland en Groningen scoren van de twaalf provincies het slechtste op de inkomensladder. In geld uitgedrukt kunnen de verschillen binnen Nederland flink oplopen. Wie in Friesland of Groningen arm opgroeit, verdient op latere leeftijd bijna 3000 euro minder dan een vergelijkbare in Zuid-Brabant.

 

(LC 12.10.20)