De Bewonersraad op Omrop Fryslan

Huurders onder kabinet Rutte slechter af

Vanochtend al heel vroeg was algemeen directeur Gert Brouwer van De Bewonersraad in de radio-uitzending van Omrop Fryslân. De laatste tien jaar zijn de huren steeds meer gestegen en worden de wachttijden voor een andere huurwoning langer. In de randstad is dat vele malen erger, De Woonbond kwam daarover gister met een analyse. Men stelt dat de positie van de sociale huurder onder de kabinetten Rutte de laatste tien jaar slechter is geworden. 


KLIK HIER voor het radio-interview

Gert Brouwer: "Het probleem doet zich vooral voor in de grotere plaatsen. "Kijk naar Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek bijvoorbeeld. Op het platteland is het iets beter gesteld als we kijken naar de wachttijden, maar ook daar zien we een gestage groei. In de gemeente Waadhoeke was de wachttijd een poosje terug nog vijf maanden, maar inmiddels zeven of acht maanden. Ook daar wordt de kentering zichtbaar."

Er zou bijgebouwd moeten worden in de socialehuursector. "Daar zit het kernprobleem", zegt Brouwer. Maar bijbouwen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Corporaties hebben allemaal heel erg te maken met de verhuurdersheffing die ze moeten afdragen aan het ministerie. Dat is een heel zware dobber waar alle corporaties last van hebben. Dat beperkt heel erg in de mogelijkheden om nieuw te bouwen."

Daarnaast zijn er verplichtingen als het gaat om verduurzamen, maar ook het onderhoud. "Mensen willen graag comfortabel wonen. Dat kost geld en het kan gewoon niet allemaal tegelijk."

De Woonbond wijst naar het beleid van de kabinetten-Rutte, de afgelopen tien jaar. "Het is een uitvloeisel van landelijk beleid", zegt ook Brouwer. "In vijf jaar tijd is het aantal sociale huurwoningen met 108.000 gedaald. Dat is vragen om problemen. En het gat dat ontstaat, wordt vaak opgevuld door particuliere huurders. Mensen die eigenlijk een sociale huurwoning zoeken, worden zo in de armen geduwd van die particuliere huurders. Met alle financiële gevolgen van dien."


Vandaag vanaf 17.00 uur volgt de tv-uitzending Hjoed op de Omrop. Die wordt elk uur herhaald.