DRACHTEN | Accolade sloopt karakteristieke woningen Geelgorsstraat/Dwarsvaart

Woningcorporatie Accolade wil 34 woningen aan de Geelgorsstraat (nr. 109-159) en de Noorderdwarsvaart (nr. 145-159) slopen en vervangen door nieuwbouw. De gemeente gaat akkoord.

Woningcorporatie Accolade wil woningen aan de Geelgorsstraat (nr. 109-159) en de Noorderdwarsvaart (nr. 145-159) slopen en vervangen door nieuwbouw. De gemeente is onder voorwaarden in principe akkoord met de plannen.
Accolade wil de 34 woningen slopen en vervangen door meer nieuwe woningen. Het past volgens de gemeente Smallingerland niet in het geldende woonbeleid, maar is stedenbouwkundig wel in te passen, omdat de huidige kavels heel diep zijn. Vanwege de huidige royale kavels en lage huurprijs is het de vraag hoe de bewoners zullen reageren op het voornemen van sloop-nieuwbouw. Minimaal 70% van de huurders moet instemmen met het voornemen voordat het plan uitgewerkt kan worden.

Het voorstel van Accolade is om de huidige woningen te vervangen door kleine grondgebonden woningen van ongeveer 65/70 m2, een huurprijs tot € 592,- en een energielabel A. De woningen worden alleen toegewezen aan de doelgroep volgens het passend toewijzen beleid. Deze groep komt vaak in aanmerking voor huurtoeslag.