Drie projecten krijgen geld om van het gas af te gaan

Het project Warm Heeg, de Oranjewijk in Leeuwarden en Nieuw-Dokkum op Schiermonnikoog zijn aangewezen als proeftuinen in het programma voor aardgasvrije wijken. Heeg en Leeuwarden krijgen vier miljoen euro en Schiermonnikoog 2,3 miljoen euro.

Het geld wordt beschikbaar gesteld door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In totaal doen 64 wijken mee. Veertien kwamen er donderdag bij.

Warm Heeg is een burgerinitiatief waarin het dorp met aquathermie verwarmd wordt in plaats van met gas. De warmte komt van het oppervlaktewater van de Hegemer Mar. Met de toewijzing van het geld heeft de Stichting Warm Heeg eindelijk het rijksgeld binnen dat in 2020 nog werd afgewezen.

In de Oranjewijk is de energiecoöperatie Nieuwe Energie Oranjewijk (NEO) bezig om samen met de gemeente Leeuwarden toe te werken naar een aardgasvrije wijk. Nadat de huizen geïsoleerd zijn, wil de wijk gebruik maken van hybride warmtepompen.

Schiermonnikoog krijgt 2,3 miljoen euro om de wijk Nieuw-Dokkum van het gas te halen. De wijk bestaat uit 152 woningen en 48 andere gebouwen, zoals winkels en recreatie. De wijk hoopt uiterlijk in 2030 van het gas af te zijn.

 

<FD 11.03.22>