Extra inkomenssteun nodig voor energie

Topvrouw Essent voorziet voor 2023 fors hogere energierekening

Energierekeningen zullen voor consumenten nog verder oplopen. Prijsstijgingen waren al stevig, waarvoor de overheid minima compenseert met 800 euro. Maar komende maanden en in 2023 wacht Nederlanders waarschijnlijk een veel sterkere toename. Extra steun is nodig, bepleiten energiebedrijven.

‘We weten dat de energierekeningen voor de komende maanden hoog zijn”, aldus Resi Becker, de nieuwe ceo van Essent, het grootste energiebedrijf van Nederland. „De overheid helpt al. Maar ik denk dat we goed moeten kijken naar maatregelen om ook komende maanden en na dit jaar de energierekening te verlagen.”

Het kabinet is druk bezig om voldoende gas binnen te halen nu Rusland zijn kranen dichtdraait. „Heel belangrijk. Maar de urgentie dat energie in Nederland betaalbaar blijft, is er ook. Met de ontwikkeling van de hoge gasprijs en de geopolitieke onzekerheid door Oekraïne, is er een stap nodig om die betaalbaarheid ook straks te garanderen”, zegt Becker, van het bedrijf dat 2,4 miljoen klanten bedient via de merken Essent, Vandebron en Energiedirect.

Becker werkte bijna 24 jaar bij PostNL, recent als directeur mail. Een vervolgstap als bestuursvoorzitter bij PostNL „was niet mijn ambitie”, zegt de als technisch bedrijfskundige opgeleide dochter van een gezin van zes kinderen uit het Zuid-Limburgse Valkenburg.

Om de financieel hardst getroffen klanten te bereiken, pleit de Essent-bestuurder ervoor meer informatie te delen met energiemaatschappijen. „We doen er al alles aan om hen heel vroeg te bereiken, hen bewuster te maken, te laten zien waar de eindafrekening naartoe gaat. Daar zitten we bovenop”, stelt zij.

„Huishoudens voor wie de rekening problematisch wordt, weten vaak niet of er hulp is en welke specifiek geschikt is. De overheid zou kunnen helpen door meer toegang tot informatie van verbruik te bieden”, aldus Becker.

Nu beperkt de privacywet AVG inzicht in het verdere gebruik van klantgegevens. Als we verbruiksdata kunnen koppelen aan onze klanten, zullen we vroeg contact opnemen met mensen die in problemen komen. Dan kunnen we hulp aanbieden. Zo voorkomen we veel betalingsproblemen.”

Om zulke problemen snel voor te zijn, wil Essent dat de van overheidswege toegezegde 800 euro aan minima – die via het Gemeentefonds nog niet overal is uitgekeerd – door energiebedrijven worden verrekend. Dat verlaagt de energierekening direct, en het voorkomt dat het geld aan andere zaken wordt uitgegeven, verduidelijkt Becker. „Het is ons vak, we zijn de hele dag bezig met energie. We kennen de complexiteit van sommige gevallen. Laat ons die kwaliteiten inzetten.”

Het kabinet en de privacytoezichthouder zijn nog niet van zins om haar hierin tegemoet te komen.

Na het onweer van 2021 en dit jaar, waardoor zeker 500.000 mensen met ‘energiearmoede’ leven, nadert nu een storm. Sinds 2021 waarschuwt Essent dat de hoge energierekeningen „steeds meer mensen gaan raken.” De grote vier energieleveranciers in Nederland bundelden hun krachten en bieden gezamenlijk via de site Geldfit hulp. Ook Vattenfall deed deze week een oproep aan het kabinet voor meer compensatie.

Met de tweejaarlijkse tariefaanpassing, gebaseerd op de inkoopprijzen van energie, verhoogde Essent de variabele energierekening per 1 juli met 25 tot 30 procent. Klanten betalen gemiddeld 50 euro per maand extra. Vanuit Den Bosch versturen honderden medewerkers tips en signalen naar klanten die willen besparen. Becker: ,,Het vroeg signaleren van problemen met de rekening blijkt te werken. Klanten zijn al tussen 15 en 20 procent minder gaan verbruiken dan we normaal in deze periode zouden zien. We hebben mazzel gehad met het warme weer. Met extra maatregelen als isolatie besparen we ook steeds meer. Het is de vraag of dit zo blijft als de winter komt.” De eigen klanttarieven kunnen niet omlaag, zegt Becker. Omdat Essent tegen hoge prijzen moet inkopen. Essent boekte in 2021 4,1 miljard euro omzet, bij 90 miljoen euro winst. Dit jaar investeert moederbedrijf E.ON 5,3 miljard euro, ook in Nederland.

 

<LC 09.06.22>