Fikse korting rijksgeld dreigt voor veel Friese gemeenten

Veel Friese gemeenten dreigen vanaf 2023 flink te worden gekort op hun budget. Dat is het gevolg van een herijking van het Gemeentefonds.

De boodschap van het kabinet komt hard aan, zegt Leo Pieter Stoel, portefeuillehouder financiën in het bestuur van de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG). ,,De getallen geven reden tot zorg. Gemeenten die al in zwaar weer zitten, gaan er op achteruit. Toen ik het hoorde dacht ik: dit kan niet waar zijn.”

Tien gemeenten moeten inleveren. De Waddeneilanden, Harlingen, Súdwest- Fryslân, De Fryske Marren en Weststellingwerf krijgen per inwoner meer geld. Leeuwarden heeft vanaf 2023 per inwoner 40 euro minder te besteden, in Smallingerland is er sprake van een min van 52 euro. Achtkarspelen levert het meeste in: min 83. Het Gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenbron voor gemeenten.

,,Een herverdeling gaat altijd gepaard met plussen voor de een en minnen voor de ander”, zegt Stoel. ,,Maar in dit geval pakt het voor de Friese gemeenten wel heel negatief uit. Er zal hiervoor op de een of andere manier een oplossing moeten worden gevonden. Structureel, bedoel ik dan. Want met deze herverdeling zullen we een langere periode te maken hebben.”
In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dat er ,,in het bijzonder in Friesland en Groningen gemeenten zijn met forse nadelige effecten”. Volgens haar overwegen de fondsbeheerders voor hen een ,,uitzondering in te richten”.

Ook gedeputeerde Sander de Rouwe is teleurgesteld. ,,Als dit ontwerp waarheid wordt, worden noordelijke gemeenten onevenredig hard getroffen. Juist de gemeenten met minder verdienvermogen en een kwetsbare sociaaleconomische structuur worden hard geraakt. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn.”

 

(LC 03.02.21)