Flatbrand als in Londen kan ook in Nederland

De brandweer heeft zorgen over brandgevaar in Nederland dat vergelijkbaar zou kunnen zijn met het Grenfell-dramain Londen in 2017.
Die conclusie trekt het tv-programma Zembla.

Volgens emeritus hoogleraar bouwkunde Jos Lichtenberg zijn er in Nederland driehonderd tot duizend risicogebouwen met een brandgevaarlijke gevel vergelijkbaar met de GrenfellTower in Londen, waar een brand in 2017 zich razendsnel kon verspreiden. Daarbij vielen 72 doden. Een combinatie van brandbare gevelplaten en kunststof isolatiebleek catastrofaal.

Risico-analist Jurjen Burghgraef wijst in de uitzending van Zembla bijvoorbeeld op een bliksemafleider, verwerkt in piepschuimisolatie aan de buitenkant van een flat in Nijmegen. „Als je een blikseminslag krijgt, komt er behoorlijk wat voltage naar beneden. Daar komt ook hitte bij vrij. Wat gebeurt er dan met deze gevel?”

In Nederland werd na het Londense drama een werkgroep in het leven geroepen die zich bezighoudt met gevaarlijke gevels. Afgevaardigden van de isolatie-industrie zijn ook lid van de onderzoekswerkgroep van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN). „Niemand in zo’n commissie is onafhankelijk”, zegt Burghgraef.
Het Verbond van Verzekeraars stapte eerder uit de NEN-commissies ‘omdat we  niet zo veel vertrouwen meer hebben in zelfregulering’, zei toenmalig directeur Leode Boer. De norm is uiteindelijk een compromis tussen wat veilig is en wathaalbaar is, oordeelt de brandweer.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) beloofde deTweede Kamer in 2018 een inventarisatie van het aantal risicogebouwen in Nederland. De uitkomsten zijn, tot ontevredenheid van Kamerleden, nog altijd niet bekend.
Ollongren beloofde afgelopen maand dat het onderzoek dit jaar wordt afgerond.

 

(LC 06.05.21)