Gasloze cv-ketel doorbraak bij verduurzaming

Noordelijke uitvinding efficiënter dan waterpomp

Het nieuwe bedrijf Wubaro gaat een Groningse uitvinding produceren die een doorbraak kan betekenen bij de verduurzaming van woningen en gebouwen: de gasvrije cv-ketel.

Een nieuwe fabriek in Groningen of Drenthe gaat om te beginnen met ongeveer 100 werknemers jaarlijks duizenden exemplaren van de ketel maken. De initiatiefnemers willen de productie echter fors opschalen. ,,Het ei van Columbus”, zo noemt aanstaand Wubaro-directeur Eric Janssen het apparaat. Het kan volgens hem een-op-een een gasgestookte cv-ketel vervangen. De techniek lijkt op die van een reguliere warmtepomp, die meestal wordt genoemd als de ideale techniek om een woning duurzaam te verwarmen. Maar om
een elektrische warmtepomp goed te laten werken, is het doorgaans noodzakelijk de radiatoren door vloerverwarming te vervangen en het gebouw goed te isoleren. Voor oudere huizen zonder optimale isolatie en vloerverwarming is de hybride warmtepomp een optie, maar die blijft afhankelijk van gas om op echt koude dagen het huis warm te krijgen.

De Wubaro-ketel kan met elektriciteit het water voor het cv-systeem met radiatoren verwarmen tot ongeveer 80 graden, anderhalf keer heter dan bij een reguliere warmtepomp mogelijk is. Wubaro wil uit concurrentie-overwegingen nog niet zeggen wat de gasvrije cv-ketel zal gaan kosten. Echter, ,,door de prijs moet de aardgasvrije cv-ketel de verduurzaming van gebouwen en huizen gaan versnellen”, zegt Janssen. Een beslissing over de vestigingsplaats is volgens hem nabij.

Momenteel heeft de Drentse gemeente Noordenveld de beste kaarten. De financiering van de fabriek is in een vergevorderd stadium, zegt Janssen. Wubaro kent zes aandeelhouders onder wie de uitvinder van de gasloze cv-ketel, Wubbo van der Roest. Hij is zo’n vier jaar bezig geweest met de voorbereiding van het project met een groeiend aantal adviseurs en deskundigen. De werking van zijn vondst is beproefd bij de energieproeftuin EnTranCe in Groningen. Certificering bij een Nederlands keuringsinstituut is aanstaande.