Geen grip op verwarde personen

In 2017 is bij de politie een recordaantal incidenten gemeld met verwarde personen. Het afgelopen jaar kwamen er 83.500 meldingen binnen, 12 procent meer dan het jaar ervoor. Ook de ernst van de incidenten neemt toe. De politie maakt zich grote zorgen om ‘mensen die dreigen af te glijden’ en ‘mensen van wie het gedrag veel impact heeft op de omgeving’.
Zo gebruikten verwarde personen geweld, tot doodslag aan toe, lieten ze de gaskraan openstaan met ontploffingen tot gevolg, en zwaaiden ze met messen.
Politiechef Aalbersberg van Amsterdam: ,,Honderden politiemensen hebben dagelijks met deze problematiek te maken.’’
Aalbersberg vindt dat er lokaal te weinig wordt gedaan om te voorkomen dat situaties uit de hand lopen. ,,Net zoals de politie zouden ook professionals uit de zorg en ondersteuning 24/7 beschikbaar moeten zijn in wijken en buurten’’, zegt hij. De politiebaas krijgt bijval van de grote steden.

Burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, verklaart: ,,Die buurtteams kunnen de zorg niet aan. Heel veel buurtteams moeten bezuinigen.’’
Volgens Crone en Aalbersberg moeten zorgwekkende signalen over kwetsbare mensen eerder worden opgepikt. ,,Het hulpaanbod
moet beter aansluiten bij de behoeften.