Geen verhoging minimumloon

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gisteren alle moties van de linkse partijen voor meer koopkracht door lagere huren en een hoger minimumloon verworpen.

Het koopkrachtpakket om de gestegen energieprijzen te compenseren blijft daardoor zoals het is: een eenmalige energietoeslag van 800 euro voor zo’n achthonderdduizend huishoudens met een laag inkomen, de accijns op benzine met 17 cent omlaag, de accijns op diesel met 11 cent en per 1 juli een verlaging van de btw op energie van 21 naar 9 procent.

GroenLinks en de PvdA hadden een serie moties ingediend om de huur te verlagen en het minimumloon al eerder te verhogen dan gepland. Een meerderheid van de regeringspartijen plus de meeste rechtse partijen stemden daar tegen.

Ook de SP stemde tegen een motie om in plaats van de brandstof goedkoper te maken het minimumloon te verhogen. Het Groninger PvdA-Kamerlid Henk Nijboer toonde zich teleurgesteld. ,,Ze drukken alles door zonder naar argumenten te luisteren. Lage en middeninkomens zijn de klos.’’

Ook de regeringspartijen waren twee weken geleden kritisch op het koopkrachtpakket omdat het niet erg verfijnde maatregelen zijn. Ook was er twijfel of de gemeenten wel in staat zijn alle minima de beloofde 800 euro te geven, maar minister Van Gennip van Sociale Zaken heeft beloofd dat er hoe dan ook genoeg geld voor is.

Een motie van D66 om beter overleg te voeren met de gemeenten over die toeslag werd wel aangenomen, net als een motie om met bewindvoerders te bespreken of ze coulanter om kunnen gaan met het terugvorderen van schulden.

Staatssecretaris Van Rij van Financiën zegde eerder al toe dat hij bekijkt of het mogelijk is de onbelaste kilometervergoeding te verhogen van 19 naar 24 cent.

Een motie van Caroline van der Plas van BBB over onderzoek naar het weer invoeren van rode diesel werd wel aangenomen. In 2013 werd deze diesel voor landbouwvoertuigen met minder accijns in Nederland afgeschaft.

Van der Plas kreeg ook een meerderheid voor haar motie om de verwarming in het Tweede Kamergebouw een paar graden lager te zetten om het goede voorbeeld te geven en ,,omdat het vaak bloedheet is’’ in de Kamer.

 

<LC 06.04.22>