Gevaarlijke CV's in Friese huurhuizen?

In het Friesch Dagblad van vandaag een artikel over

“Gevaarlijke cv’s in duizenden huurhuizen”
Friese corporaties laten spoedonderhoud doen wegens brandgevaar

 Friese woningcorporaties gaan bij al hun woningen na of brandgevaarlijke cv-ketels wel voldoende zijn onderhouden. In duizenden woningen wordt nog deze maand een extra onderhoudsbeurt uitgevoerd. Het gaat om verschillende cv-ketels van leverancier Agpo Ferroli met een productiedatum van voor 2011.

Deze kunnen in brand vliegen als de warmtewisselaar verstopt raakt. Het televisieprogramma Kassa besteedde hieraan de afgelopen weken aandacht. De cv-ketel is ook geïnstalleerd in veel Friese huurwoningen. Directeur Frank van den Broek van  huurdersvereniging De Bewonersraad schat dat dit geldt voor zo’n achtduizend van de honderdduizend Friese sociale huurwoningen.
 

CV-ketels in Friesland goed onderhouden

Van den Broek zegt dat de corporaties in overleg met de huurdersvereniging hebben besloten achterstallig onderhoud - waarbij installateurs de warmtewisselaars reinigen - zo snel mogelijk in te halen.

Cv-ketels in huurwoningen worden over het algemeen goed onderhouden, zegt Van den Broek, maar soms worden beurten overgeslagen omdat mensen ziek zijn of om een andere reden geen mensen willen toelaten in hun huis. Ook komt het voor dat mensen niet thuis zijn of niet reageren op verzoeken om een afspraak te maken, of dat ze niet willen meewerken.” Al deze mensen hebben nu een brief gekregen met het dringende verzoek alsnog een installateur toe te laten tot hun woning.

Bij corporatie Accolade hebben zo’n zevenhonderd van de zestienduizend woningen een dergelijke cv-ketel. De corporatie zal al die ketels extra laten controleren door installateur Breman. De betreffende huurders hebben daarover eind vorige maand een brief gekregen, met het verzoek een afspraak te maken met de installateur.

Wonen Noordwest Friesland gaat er op een wat andere manier mee om. Deze corporatie, waar duizend van de vierduizend woningen zo’n ketel hebben, heeft alleen de bewoners aangeschreven waarvan bekend is dat er recent geen onderhoud is geweest.
Zij moeten snel een installateur toelaten. Volgens installateur Feenstra is het onderhoud in het overgrote deel van de woningen op orde. Directeur Hagenaars zegt geen reden te hebben daaraan te twijfelen. ,,Als wij weten dat een half jaar geleden onderhoud is gedaan, is het zonde van het geld nu extra onderhoud te doen.”

 

Meewerken aan onderhoud

Bewoners zijn vaak contractueel verplicht onderhoud toe te laten, maar een installateur kan niet zomaar een woning betreden zonder instemming.
Corporaties kunnen naar de rechter stappen om huurders te dwingen onderhoud te laten doen. Accolade en Wonen NWF zeggen dat ze dit achter de hand houden, mochten  bewoners een installateur blijven weigeren.

Risico’s

Overigens zeggen zowel huurders als corporaties dat ze het gevaar minder groot inschatten als Kassa doet voorkomen. Een technisch onderzoeker bestempelde de cv-ketels in het programma als ,,levensgevaarlijk”, en Kassa stelt dat het probleem inmiddels onbeheersbaar is geworden. Van den Broek van de Bewonersraad weerspreekt dat. Hij zegt dat er geen gevaar is zolang regulier onderhoud wordt gepleegd. ,,Aangezien corporaties dat over het algemeen goed doen, is het risico lang niet zo groot als Kassa dat heeft gepresenteerd.”