GROU | WoonFriesland inspecteert met drone

WoonFriesland voert met een drone technische inspecties uit aan de buitenkant van huurwoningen. Het verhuurbedrijf wil efficiënt en geautomatiseerd inspecteren en de drone meet de benodigde gegevens van gevels, dakbedekking en kozijnen.
Hierdoor kunnen vocht, houtrot en warmteverlies worden gesignaleerd of zelfs voorkomen. WoonFriesland werkt met het bedrijf Aeroscan, dat de drone levert. De privacy binnenshuis is gewaarborgd. Eventuele persoonlijke gegevens worden geanonimiseerd.

Volgens de coöperatie is de drone-inspectie coronaproof en betekent ze minder overlast voor bewoners. Zo hoeven mensen niet thuis te zijn. De privacy is gewaarborgd doordat beelden worden vervaagd. Door warmtemetingen kan de drone ook wietplantages op zolders in
beeld brengen, erkent Stefan Quack van Aeroscan. ,,Maar dat is niet onze doelstelling. In de zomermaanden werken we ook niet met hittescans. Die worden wel in de wintermaanden gebruikt om te kijken of huizen koudelekken hebben, en of er zonnepanelen zijn die niet goed werken.”

Mochten er inderdaad wietplantages als bijvangst worden ontdekt dan zal WoonFriesland per geval kijken welke stappen er worden ondernomen. ,,Opsporen van wietplantages in niet ons doel. Dat is politiewerk”, meldt WoonFriesland-woordvoerder AnneMarieke Voortman. ,,Maar als wij verdachte omstandigheden zien bij een van onze huurders dan nemen wij uiteraard maatregelen. Welke dat zijn, is maatwerk en afhankelijk van de omstandigheden.”