GROU | WoonFriesland loopt op energieakkoord vooruit

Woningbouwcorporatie WoonFriesland claimt al twee jaar vooruit te lopen op het landelijk energieakkoord: alle 21.000 huurhuizen voldoen aan energielabel B.

In het energieakkoord hebben de corporaties in Nederland afgesproken dat hun woningvoorraad pas in 2021 aan die standaard hoeft te voldoen. WoonFriesland loopt dus flink voor de muziek uit. Momenteel worden 96 huurwoningen in de Leeuwarder Vrijheidswijk voor 3,5 miljoen euro energiezuiniger gemaakt. Ook op Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog wordt gebouwd. Recent investeerde de verhuurder 8 miljoen euro in de bouw van 52 duurzame huizen in de wijk Heerenveen Midden.

Vorig jaar kregen 2218 woonhuizen van WoonFriesland zonnepanelen. In totaal gaat het nu om 6000 woningen. ,,Eén op de drie huurders met een geschikt dak kan ze al benutten’’, aldus duurzaamheidsdeskundige Rudo de Bert van WoonFriesland. ,,Met meer dan 40.000 zonnepanelen heeft WoonFriesland al circa 13 miljoen kilowattuur groene stroom opgewekt’’, aldus De Bert. ,,Daarmee is een uitstoot van zo’n 8 miljoen kilo koolstofmonoxide bespaard.’’