HARLINGEN | Meer woningen door betere verhoudingen

Harlingen wil meer ruimte hebben voor woningbouw. Een betere relatie met vastgoedondernemer Klaver kan daarbij helpen, meent de raad.

De mogelijkheden voor woningbouw in Harlingen worden steeds schaarser. Ook de provinciale verordening Romte zorgt voor stagnatie van nieuwe woningbouw. Diverse raadspartijen in Harlingen maken zich daarover zorgen, bleek woensdag tijdens de raadsvergadering. Wethouder Erik de Groot pakt de handschoen op, beloofde hij.

Directe aanleiding voor de discussie was het verzoek van vastgoedondernemer Wopke Klaver om het bestemmingsplan Harlingen - Ludinga te wijzigen. De ontwikkelaar heeft in het gebied bijna alle 191 toegestane woningen gerealiseerd en zou graag zien dat de gemeente de maximering schrapt. Burgemeester en wethouders voelen daar niets voor. Het loslaten van het aantal woningen zou
Ludinga Vastgoed de mogelijkheid geven om ‘plafondloos’ te bouwen. Het verzoek van Klaver is te algemeen gesteld, vindt het college.
Die opstelling stoorde onder meer de fracties van Harlinger Belang en Wad’nPartij. Volgens deze partijen is Klaver een goede bouwer. De relatie tussen gemeenten en ondernemer is daarentegen al jaren slecht. Partijen treffen elkaar met regelmaat in de rechtbank.

,,Wethouder, ga eens het gesprek met Klaver aan. Er is alles te winnen. Tot dusver zijn er alleen maar verliezers’’, stelde Jappie Saakstra
van Harlinger Belang. Het college moet over de eigen schaduw heenstappen, zeiWim Wildeboer (Wad’nPartij). ,,De zaken moeten vlotgetrokken worden. Het gaat er al lang niet meer om wie gelijk heeft.’’ Volgens PvdA en CDA biedt de huidige woonvisie nog voldoende mogelijkheden voor de ontwikkelaar. Wel merkte Sietse Zoodsma (CDA) op dat Harlingen niet zit te wachten op onbebouwde plekken.

De onlangs aangetreden wethouder Erik de Groot verraste de raadsleden met de opmerking dat er al een gesprek met Klaver staat gepland. ,,Ik ga er met open vizier in en sta open voor goede initiatieven.’’ Ook met het provinciebestuur gaat De Groot binnenkort om de tafel.

 

(bron LC 26.09.20)