HEERENVEEN | De Energie Kado Bon helpt huurders met energie besparen

Wethouder Jelle Zoetendal:

‘De Energie Kado Bon helpt huurders met energie besparen’

 

Onlangs ontvingen alle inwoners in de gemeente Heerenveen die wonen in een huurhuis een brief van de gemeente. De brief gaat over de Energie Kado Bon. Hiermee kun je voor € 70,- aan producten kopen waarmee je thuis energie kunt besparen, zoals ledlampen en tochtstrips. Dat is goed nieuws, zeker omdat de prijzen voor energie stijgen en je in deze tijd van het jaar meer verbruikt. We vroegen wethouder Jelle Zoetendal waarom de gemeente dit eigenlijk doet. En we vroegen Liesbeth, een huurder uit Heerenveen, hoe zij energie bespaart en wat ze met de Energie Kado Bon gaat doen.

 

De Energie Kado Bon is natuurlijk een leuk geschenk van de gemeente Heerenveen aan haar inwoners, maar er zit ook een gedachte achter. Wethouder Jelle Zoetendal vertelt er graag wat meer over. ‘Als gemeente willen we graag een positieve bijdrage leveren aan het klimaat. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen met energie besparen, ook als je iets minder te besteden hebt.

Met de Energie Kado Bon krijgen inwoners gratis middelen waarmee je op water, gas en stroom kunt besparen. We hebben zo’n 8000 huurhuizen in onze gemeente. Als al die huishoudens minder verbruiken, dan levert dat de inwoner niet alleen een lagere energierekening op, maar dragen we ook allemaal een steentje bij aan het milieu.’

 

 

Subsidie voor huurders

De gemeente Heerenveen vroeg een subsidie aan om aan de slag te gaan met energiebesparing: de Regeling Reductie Energie Woningen (RREW). Jelle: ‘Deze subsidie gebruiken we voor de Energie Kado Bon. Daarmee kunnen inwoners online of bij een plaatselijke bouwmarkt producten kopen om energie te besparen. Een tweede stap is de Energiecoach. Daar verwachten we in het voorjaar van 2022 mee te beginnen. De Energiecoach komt bij je thuis en kijkt samen met jou hoe je energie kunt besparen.’

 

 

 

 

 

Hulp bij bestellen producten

Begin december kregen ongeveer 8000 huurders in de gemeente Heerenveen de brief met de informatie over de Energie Kado Bon thuisgestuurd. Hoe krijg je de producten eigenlijk in huis?

Jelle: ‘In de brief met de folder leggen we stap voor stap uit hoe je dat doet. De eerste stap is dat je naar de website gaat: www.energieloketheerenveen.nl/energiekadobon. Als je er niet uitkomt met bestellen, dan kun je met je brief naar de inloopmiddagen bij de bibliotheken in Heerenveen.’

 

Tijdens de inloopmiddagen in de bibliotheken helpen de vrijwilligers met het bestellen van de energiebespaarmiddelen via internet. De inloopmiddagen in de bibliotheken zijn op:

·        Akkrum: woensdagmiddag.

·        Heerenveen: dinsdagmorgen en donderdagmiddag.

·        Jubbega: dinsdagmiddag en vrijdagmiddag.

 

 

 

Huurders uit Heerenveen op de foto

Om bekendheid te geven aan deze actie vroeg de gemeente Heerenveen aan een aantal huurders om op de foto te gaan met de bespaarmiddelen. Liesbeth is een van de huurders die op de foto staat. Zij is al actief bezig met energie besparen en houdt haar verbruik bij op een app. Liesbeth: ‘Ik doe verschillende dingen om energie te besparen. Zo gebruik ik ledlampen en heb ik laatst folie achter mijn radiatoren gedaan. Daarmee bespaar ik op jaarbasis al zo’n € 30,-. Met de Energie Kado Bon wil ik onder andere een waterbesparende douchekop kopen. Dat scheelt zo’n € 50,- per jaar. Dat is mooi meegenomen!

 

 

Ben je huurder in Heerenveen en wil je ook energie besparen? Maak dan gebruik van de Energie Kado Bon van € 70,-. Kijk voor meer informatie op www.energieloketheerenveen.nl/energiekadobon of bel 0513 - 200 950.