HEERENVEEN | Eerste fabriekswoningen deze zomer in elkaar

Bouwbedrijf Van Wijnen zet vanaf de tweede helft van dit jaar woningen in elkaar die uit de fabriek zijn gerold. Met de ‘industriële’ productie van huizen in een nieuwe productielocatie in Heerenveen hoopt de onderneming sneller en goedkoper woningen op te leveren.

Dat moet helpen in de strijd tegen de woningnood. Van Wijnen hoopt met beter betaalbare huizen ook meer marktaandeel te veroveren.

Voor de productie en assemblage van de fabriekswoningen werkt Van Wijnen sinds vorig jaar samen met het Eindhovense technologieconcern VDL Groep. Dat bedrijf maakt in zijn voormalige bussenfabriek in Heerenveen voortaan de afzonderlijke woningruimtes, zoals badkamers en toiletten, die later op de bouwplaats worden ingebouwd. De 150 werknemers worden daarvoor omgeschoold.

Recordomzet

Voor de nieuwe aanpak moest het bedrijf uit Baarn naar eigen zeggen veel investeren, maar Van Wijnen wist 2021 toch af te sluiten met een hogere winst dan een jaar eerder. Dat resultaat na belasting eindigde op 29,3 miljoen euro, tegen 16,9 miljoen in 2020. Van Wijnen dankte dat hogere resultaat onder andere aan een recordomzet van bijna 1,2 miljard euro, tegenover een miljard euro in 2020. Het aandeel nieuwbouw daarin steeg met bijna 30 procent naar 707 miljoen.

Voor de investeringen in de fabriek, IT, en het verder ontwikkelen van de concepten Fijn Wonen en Van Wijnen Components zijn leningen aangegaan met banken. Door fors meer inkomsten is echter ook het eigen vermogen opgekrikt en is het bouwbedrijf per saldo nauwelijks afhankelijker geworden van externe financiering.

Personeel en hout

Van Wijnen, met ruim 2100 medewerkers, kijkt positief vooruit. Door de krapte op de woningmarkt wil vrijwel iedere politieke partij in Nederland dat er snel meer huizen bijkomen, dus er zal voorlopig meer dan genoeg werk zijn. Het kabinet zet in op 100.000 woningen per jaar, waar 75.000 het gemiddelde is van de laatste jaren. Wel zijn er zorgen over de steeds duurdere bouwmaterialen en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die bijvoorbeeld ook de beschikbaarheid van hout raakt. Daarnaast blijft het voor Van Wijnen lastig om genoeg medewerkers te vinden, al kwamen er in 2021 wel 370 nieuwe collega’s bij.

 

<FD 19.03.22>