Hilversum | Kassa: oude cv ketels Agpo Ferroli gevaarlijk

UPDATE: 26 maart 2019

Op 16 maart 2019 heeft Kassa aandacht besteed aan de zorgen rondom cv-ketels van Agpo Ferreli. Het gaat om de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Bij het niet goed schoonmaken van de warmtewisselaar bestaat er een kans dat de aluminium behuizing van de ketel doorbrandt. In het ergste geval kan brand in de woning ontstaan.

De Bewonersraad heeft direct actie ondernomen richting de verhuurders naar aanleiding van deze uitzending. Binnen enkele dagen hebben de corporaties antwoord gegeven op de vraag hoe ze er voor zorgdragen dat de huurders geen risico lopen.

De corporaties hebben geïnventariseerd hoeveel woningen beschikken over deze ketels. Met de installatiebedrijven (o.a. Feenstra, Energiewacht) hebben de corporaties overleg gevoerd in hoeverre deze huurders risico lopen. Bij regulier onderhoud, waarbij de warmtewisselaar regelmatig wordt gereinigd, loopt de huurder geen risico. De onderhoudsbedrijven zijn extra alert op het reinigen van de warmtewisselaar bij een onderhoudsbeurt. Bij huurders waarbij het bekend is dat deze de laatste twee jaren geen onderhoud hebben laten uitvoeren, wordt extra inzet gepleegd om toch de ketel na te kijken.

 Bent u in het bezit van een Agpo Ferreli ketel van de typen Econpact, Ultima, Megadens of Megalux van voor 2011? Is uw ketel al geruime tijd niet  gecontroleerd? Mogelijk heeft uw ketel dan een verhoogd risico op vervuiling van de warmtewisselaar. Dit levert een verhoogd risico op doorbranden van de ketel op. Om dit te voorkomen probeert men een afspraak te maken met u om de ketel te onderhouden. Dit onderhoud dient u wel toe te staan. U bent zelf immers mede verantwoordelijk voor de veiligheid van de woning.

 Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Bel gerust met onze hulpdienst op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.30 uur via 058 – 216 54 57.

In Nederland hangen ongeveer 150.000 „mogelijk levensgevaarlijke” cv-ketels van het merk Agpo Ferroli. Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Dat heeft het consumentenprogramma Kassa uitgezocht. Er zouden al enkele woningbranden zijn ontstaan.

Onderhoudsbedrijf Breman vindt de veiligheid van de ketels „onbeheersbaar” en dat wordt onderschreven door onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes en emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale die Kassa raadpleegde. Zij stellen dat alle 150.000 ketels vervangen moeten worden. 

De problemen ontstaan volgens het programma als de warmtewisselaar verstopt raakt doordat mensen zuinig stoken. Hierdoor ontstaat warmtestuwing in de verbrandingskamer (warmtewisselaar) en smelt het aluminium eromheen.

Aanpassing

In 2009 is voor het eerst melding gemaakt van problemen. De fabrikant heeft toen verbeteringen doorgevoerd en ook zijn de handleidingen en communicatie met consumenten en monteurs aangepast.

Fabrikant Agpo Ferroli herkent zich niet in de problemen en stelt op zijn site dat het altijd volledig openheid van zaken heeft gegeven, ook aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om ketels die minstens tien jaar oud zijn. Het probleem zou alleen optreden bij zwaar vervuilde wisselaars. Die moeten eigenlijk elke twee jaar gecontroleerd en schoongemaakt. Als dat onderhoud langer geleden is, moet het nu alsnog gebeuren.

De Bewonersraad gaat bij haar verhuurders na of zij in het bezit zijn van deze ketels en wat de eventuele acties zullen zijn.