Huren in vrije sector worden in rap tempo duurder

Alleen in Friesland ligt de vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector onder de 11 euro. Dat meldt woningplatform Pararius op basis van het aanbod op de eigen site.

Huurprijzen in Friesland stijgen procentueel het meest

Nieuwe huurders betaalden 10,66 euro per vierkante meter per maand. Procentueel stegen de huurprijzen hier het afgelopen kwartaal wel het hardst van alle provincies in Nederland, vergeleken met een jaar eerder: 17 procent. Drenthe kwam met een stijging van 16,1 procent nog redelijk in de buurt. Daar betaal je iets meer dan 11 euro per vierkante meter.

Het is in zeker elf jaar niet zo duur geweest om een woning in de vrije sector te huren als de afgelopen maanden. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was afgelopen kwartaal landelijk 17 euro. Dat is een stijging van ruim 5 procent op jaarbasis. Dat betekent de grootste stijging in ruim drie jaar tijd. De huurprijzen in de vrije sector daalden tot voor kort vanwege de uitbraak van de coronacrisis. Die daling kwam vorig jaar ten einde. In het derde kwartaal stegen de prijzen met 2,5 procent. In alle provincies was afgelopen kwartaal sprake van oplopende huurprijzen. Amsterdam is nog steeds de duurste stad om iets te huren. Daar kost een woonruimte maandelijks gemiddeld 22,45 euro per vierkante meter. Van de grote steden zijn ook in Utrecht de kosten relatief hoog.

Pararius-directeur Jasper de Groot durft niet te zeggen of huren in de vrije sector ook de komende tijd duurder zal worden. De lockdown die nu geldt, zou volgens hem weer kunnen leiden tot dalende prijzen. Eerder daalden de vraag naar en de huurprijs van huurwoningen onder meer vanwege het wegblijven van expats en toeristen door de coronacrisis, aldus het woningplatform.

Volgens de Woonbond is het de hoogste tijd om de ,,exorbitante prijzen’’ in de vrije sector aan te pakken. „De nieuwe minister van Volkshuisvesting moet hier zo snel mogelijk werk van maken om huurders in de vrije markt te beschermen tegen woekerprijzen”, zegt Woonbond-directeur Zeno Winkels. Hij zou graag zien dat ook in de vrije huur een puntensysteem gaat gelden waarop de maximale huurprijs wordt gebaseerd, zoals ook geldt voor woningen met een huur tot 763,47 euro per maand. ,,Nu betalen huurders hier prijzen die compleet losstaan van de kwaliteit’’, aldus Winkels.

 

<LC 19.01.22>