Huurder Schier als eerste aardgasvrij?

Wie tegen gas is, moet zich ook inspannen voor alternatieven. Dat vindt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog.
Als het aan haar ligt, wordt het Waddeneiland over een aantal jaren compleet aardgasvrij.

Op de valreep van de inschrijftermijn heeft ze een aanvraag gedaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor het project Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Via haar bronnen in Den Haag hoorde ze dat het ministerie het jammer vond dat zo weinig kleine gemeenten wilden meedoen aan het project voor aardgasvrij wonen. ,,Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken, overlegd, een weekendje doorgewerkt en de aanvraag de deur uitgedaan.” In totaal is er voor 4,5 miljoen euro subsidie aangevraagd. Of Schiermonnikoog het geld krijgt, hoort Van Gent op 1 oktober: ,,Maar ik kan me voorstellen dat het belangrijk is dat er diversiteit zit in de gehonoreerde projecten. Het gaat er
ten slotte om hiervan te leren.”

Eerder maakte de gemeente Tytsjerksteradiel bekend een aanvraag te hebben gedaan. De gemeente wil Garyp loskoppelen van het gas. Dankzij het zonnepark zou het dorp, als het van het gasnet gaat, zelfs helemaal zelfvoorzienend kunnen zijn. Op Schiermonnikoog gaat het om het loskoppelen van 98 huurwoningen van WoonFriesland. De woningcorporatie was toch al van plan te huizen te renoveren, te isoleren en van zonnepanelen te voorzien. Als extraatje moeten ze nu van het gas af. Voor de huurders betekent de omschakeling
geen extra investering. 

Dat ligt anders voor de ongeveer honderd panden en huizen in particulier eigendom op het eiland. Van Gent hoopt dat die mensen meedoen als er een flinke subsidie tegenover staat. Als Schiermonnikoog de subsidie krijgt, gaat Van Gent in conclaaf met de bewoners over hun wensen en de mogelijkheden.

Windenergie
Tegelijkertijd met het aardgasvrij maken, bekijkt Schiermonnikoog de mogelijkheden om eigen energie op te wekken op het eiland door middel van zonne-energie of windenergie. ,,Dat laatste ligt gevoelig, maar toch willen we het onderzoeken.” De notitie moet na de zomer klaar zijn.