Huurder wordt gechanteerd met tijdelijk contract

Dat stelt De Woonbond. 

De tijdelijke huurcontracten die sinds 2016 bestaan worden door verhuurders misbruikt. Het is een chantagemiddel geworden waarbij huurders hun woonzekerheid verliezen, vindt de Woonbond.
Vooral particuliere verhuurders maken gebruik van de mogelijkheid om een tijdelijk contract aan te gaan met de bewoners van hun huis. Opvallend is dat zij na twee jaar alle contracten opzeggen en dus niet verlengen voor onbepaalde tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).

,,Ik ben bang dat dit vooral voor commerciële partijen de standaard gaat worden, zodat huurdersrechten vervallen en de huurprijs telkens omhoog kan”, zegt directeur Paulus Jansen van de Woonbond. Sinds juli 2016 kunnen verhuurders tijdelijke huurcontracten inzetten voor maximaal twee jaar of maximaal vijf jaar. De periode van vijf jaar is voor jongeren tot 27 jaar oud. De wet heeft als doel om voor meer doorstroming op de woningmarkt te zorgen. Maar de wet schiet z’n doel voorbij, meent Jansen. ,,Veel huurders kiezen niet bewust voor tijdelijke huur, maar omdat er geen alternatief is gaan ze ermee akkoord.”

De Woonbond waarschuwde bij invoering van de tijdelijke contracten voor het verzwakken van de positie van de huurder. Die is bij hoop op verlenging tot een contract voor onbepaalde tijd minder snel geneigdomeen zaak te maken van slecht onderhoud, een te hoge huurprijs of servicekosten, denkt Jansen. Co Koning van Vastgoed Belang, de vereniging waar een deel van de particuliere verhuurders lid van is, ziet het anders. ,,Mijn indruk is dat de tijdelijke contracten vooral worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Namelijk voor mensen die tijdelijk op zoek zijn naar een woonruimte, zoals net afgestudeerden of mensen die hun huis hebben verkocht en tijdelijk onderdak nodig hebben.”
Bovendien, vindt hij, is het óók de keuze van de huurder om een tijdelijk contract aan te gaan.

GroenLinks en de PVV hebben een paar maanden geleden kritische vragen gesteld over de tijdelijke contracten.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken beloofde dat ze later dit jaar de cijfers van het CBS nog eens analyseren.