Huurwoningen zeer populair bij beleggers

Beleggers en pensioenfondsen schuiven met honderden miljoenen aan huurwoningbezit. Door de lage rente is er veel kapitaal op zoek naar rendement en stabiliteit.

Begin december maakte de Duitse megabelegger Patrizia (1 miljard belegd in Nederlands vastgoed) bekend dat ze 1728 woningen verkopen aan corporatie Woonzorg en investeerder Amvest. Het gaat om woningen die Patrizia in 2014 kocht van woningcorporatie Vestia, die door financieel mismanagement miljarden verlies had geleden. Het is de grootste woningdeal van 2017, die 200 miljoen euro oplevert. Er gaan 422 vrijesectorwoningen naar Amvest, terwijl Woonzorg 1306 sociale seniorenhuurwoningen koopt.

700 tot 800 miljoen
Volgens Het Financieele Dagblad is dit nog maar het begin. Ook beleggers Vesteda, Syntrus Achmea, Bouwinvest en Pensioenfonds Wonen zouden in de startblokken staan om woningen te verkopen. Daarbij worden bedragen genoemd van 50 tot 250 miljoen euro. Voor het eind van het jaar zou in totaal nog 700 tot 800 miljoen aan huizenbezit van eigenaar moeten wisselen, schrijft de krant (externe link).

Prijzen omhoog
Door de overvloed aan beleggingskapitaal gaan de prijzen omhoog. Drie jaar geleden betaalden beleggers nog 80 of 90 procent van de leegwaarde van een huurwoning. Inmiddels leggen ze 100 of zelfs 120 procent van de leegwaarde neer. Vaak gaat het om ‘opschonen’ van de vastgoedportefeuille, waarbij oudere woningen in minder populaire gebieden worden verkocht, om dat geld te steken in nieuwe projecten in de Randstad of andere stedelijke regio’s.

Huurders de dupe?
Huurders kunnen de dupe worden van al deze vastgoedtransacties. De rendementen moeten namelijk uit de huren worden betaald.