Kabinet wil laagste inkomens te hulp schieten

Het kabinet wil nog dit jaar maatregelen nemen om de mensen met de laagste inkomens te helpen, nu de koopkracht door de torenhoge inflatie een klap dreigt te krijgen.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) zegt in een eerste reactie op de jongste koopkrachtramingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat het kabinet al hard aan het werk is om te kijken wat er mogelijk is om de gevolgen van met name de forse stijging van de energieprijzen te dempen.

Tegelijkertijd waarschuwt Van Gennip dat niet iedereen op evenveel hulp kan rekenen. ,,Als land worden we collectief armer door de hogere energieprijzen. Dat betekent dat we met zijn allen minder te besteden hebben.”

De extra steun voor de allerarmsten ,,zal niet morgen of overmorgen op de rekening staan”, erkent Van Gennip, maar wel ,,in de loop van het jaar”. Sneller kan volgens haar echt niet. Zij wijst erop dat de oorlog in Oekraïne, die de prijzen verder omhoog heeft doen schieten, nog maar net begonnen is. Ook benadrukt zij dat het ,,heel uitzonderlijk” is dat een kabinet in een lopend jaar ingrijpt om iets aan de koopkracht te doen.

Kamer wil snelheid

De Tweede Kamer dringt bij het kabinet aan op snelle maatregelen om het grote koopkrachtverlies te verzachten. Vooral de huishoudens die het minst te besteden hebben, moeten snel hulp krijgen, vinden de partijen.

,,Wonderen kunnen we niet verwachten van het kabinet, wel daden”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis. ,,Zeker voor de mensen die het minste kunnen missen, maar ook voor mensen met een middeninkomen.” Hij denkt bijvoorbeeld aan extra steun voor arme gezinnen om hun energierekening te betalen, en aan een tijdelijke verlaging van accijnzen.

,,Oorlog in Europa gaat niet zonder schade aan onze economie en aan de portemonnee van mensen”, zegt D66’er Steven van Weyenberg. Maar het kabinet moet ook wat hem betreft snel met een plan komt om mensen ,,die nu acuut klem komen door de fors gestegen energierekening” te helpen.

CDA-Kamerlid Inge van Dijk noemt de CPB-ramingen ,,somber en zorgelijk” en pleit voor ,,gerichte ondersteuning” voor wie dat het hardste nodig heeft.

,,Zo’n koopkrachtdaling kwam in decennia niet voor”, zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Ook hij wijst erop dat de hoge inflatie vooral mensen met een laag inkomen hard treft. Het kabinet moet wat hem betreft ,,ophouden met dralen” en met een noodpakket komen ,,om te voorkomen dat mensen nog dieper in de financiële ellende belanden.”

,,Tanken, de huur, boodschappen doen, het is bijna niet meer te betalen”, aldus SP-leider Lilian Marijnissen. ,,Ook de energierekening gaat door het dak. Het kabinet moet ingrijpen en niet doen alsof dit iedereen even hard raakt.”

,,Onze koopkracht krijgt, helaas niet onverwacht, een flinke dreun”, constateert VVD’er Eelco Heinen. De enorme stijging van de energie- en benzineprijzen ,,raakt iedereen”, zegt hij. ,,De VVD wil dat het kabinet snel met voorstellen komt om de ergste klappen op te vangen. Alle opties liggen daarbij op tafel.”

 

<FD 10.03.22>