Klachten opbrengst zonnepanelen

Zonnepanelen op het dak worden een stuk minder aantrekkelijk als de stroom niet aan het net kan worden teruggeleverd.

Steeds meer Friezen kunnen stroom niet terugleveren. Het aantal klachten van Friese woningbezitters over het niet kunnen terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet is in een jaar tijd verdubbeld.

Netbeheerder Liander krijgt steeds meer klachten over overtollig opgewekte zonnestroom die, doordat omvormers worden uitgeschakeld, niet terug kan naar het net. Tussen 1 januari en 15 mei vorig jaar deden 74 mensen hun beklag bij Liander. In dezelfde periode van dit jaar ging het om 139 klachten, bijna een verdubbeling.

Harlingen, Blije, Leeuwarden, Tjalleberd, Heerenveen, Oudemirdum, Makkinga, Oentsjerk, Schiermonnikoog: de meldingen kwamen vanuit alle hoeken van de provincie en niet alleen uit verstedelijkte gebieden.

Wat is er aan de hand? Als de zon volop schijnt, dan is de opbrengst van de panelen hoog. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor particulieren, maar de omvormers, die het hart van de zonnestroominstallaties vormen en ervoor zorgen dat lampen branden en de telefoon kan worden opgeladen, zijn begrensd op 253 volt. De reguliere netspanning is 230 volt. Als de 253 volt wordt overschreden, dan schakelen de omvormers uit en wordt er geen stroom teruggeleverd.

Dit is een veiligheidsmechanisme en het werkt automatisch. Het is volgens Liander-woordvoerder Peter Hofland een misverstand dat de netbeheerder hier verantwoordelijk voor is. ,,Als de spanning te hoog oploopt, gaat de apparatuur kapot. Dus de uitschakeling is echt ter bescherming.’’

Zodra de spanning daalt, bijvoorbeeld in de avond of bij een ander weertype, gaan de omvormers weer werken. Huishoudens kunnen gemiddeld elf uur per jaar niet terugleveren aan het stroomnet, zegt Hofland.

,,Sommige mensen hebben hier meer last van en anderen minder. Ook niet iedereen merkt het. Het is wel vervelend voor de consument, maar het afschakelen van omvormers zorgt voor een betrouwbaar elektriciteitsnet. Het betekent dat er veel duurzame energie wordt opgewekt, vaak op momenten dat het verbruik ook lager ligt.’’

Volgens het Algemeen Dagblad kunnen zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren en is het niet te voorspellen waar de problemen ontstaan. De storingen kunnen een belemmering vormen voor de energietransitie: de Nederlandse netbeheerders voorspellen volgens de krant dat de komende jaren nog veel meer huishoudens met uitval van zonnepanelen te maken krijgen.

Door de hoge stroomprijs stappen steeds meer consumenten over op zonne-energie. Het aantal huizen met zonnepanelen schiet omhoog. Een op de twintig huizen met zonnepanelen, schatten de netbeheerders, heeft nu al last van uitval door te hoge netspanning. Als er in een straat of wijk meer panelen komen, wordt de kans op storingen nog groter.

Hofland: ,,Het hele elektriciteitsnet is de afgelopen honderd jaar gebouwd om elektriciteit te transporteren naar bijvoorbeeld bedrijven en consumenten. Alleen gebruiken we elektriciteit nu heel anders: mensen zijn niet alleen verbruiker, maar ook producent van stroom. Het hele net moet worden verdubbeld, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. We doen er alles aan om het elektriciteitsnet zo snel mogelijk samen met aannemers om te bouwen naar het net van de toekomst.’’

Bij Damstra Installatiegroep in Driezum komen iedere dag telefoontjes binnen van particulieren die niet snappen waarom hun zonnepanelen niets doen. Directeur Teake Damstra waarschuwde vorige week al in de Leeuwarder Courant dat omvormers soms worden uitgeschakeld.

In mei wordt doorgaans de meeste stroom opgewekt. Omdat de wind nog koud kan zijn, koelen de panelen wel af, maar de zon heeft veel impact. In deze periode komen doorgaans dan ook de meeste klachten binnen. ,,Hieltyd mear minsken hawwe panielen en yn dizze tiid drukke wy allegearre stroom op it net en tagelyk is der minder ôfname’’, weet Damstra.

Het is maar goed dat de omvormers uitschakelen, zegt hij. Vooral oude apparatuur zou kapot kunnen gaan als het stroomnet overbelast raakt. ,,Dan kin sa’n kuolkast of telefyzje stikken gean.’’

 

<LC 18.05.22>