Klimaatakkoord zet ons het mes op keel

We zijn er uit, er ligt een klimaatakkoord. Volgens Eric Wiebes en Diederik Samsom kost het ons bijna niks. Alle investeringen verdienen zich terug door lagere energiekosten. Weg met het gas, iedereen elektrisch rijden en met z’n allen aan de warmtepomp. En we gaan niet dwingen, nee, dat zou ten koste van het draagvlak gaan. We gaan de mensen verleiden om al die maatregelen te nemen. Iedereen moet het kunnen betalen.

Inmiddels is de financiële positie van ontzettend veel mensen gruwelijk aangetast. Ik blijf even bij mezelf. Gepensioneerd, dus al tien jaar op de nullijn. Wat de inkomsten betreft dan, niet op de kosten en de belastingen die alsmaar opgeschroefd worden. Ik kon indertijd wat geld opzij leggen om eens op vakantie te gaan, om de vijf jaar een andere auto aan te schaffen en belasting te betalen.
Mijn dieseltje is inmiddels tien jaar oud. Hij is bijna niks meer waard door de dreiging van verhogen van de wegenbelasting en van de dieselaccijns. Ook mag hij binnenkort in geen enkele stad meer verschijnen. Inmiddels kom ik nauwelijks verder dan reserveren voor de Belastingdienst. Belasting die ik betaal om de subsidie op de zonnepanelen van mijn buurman te betalen, de warmtepomp van mijn andere buurman, de houtkachel van de achterbuurman en de Tesla van de man een paar straten verder. 

Velen zitten met smart te wachten hoe de subsidie voor het isoleren van hun woning zal uitpakken. Die subsidie mag ik dan ook betalen. Kortom, de subsidies komen terecht bij mensen die het eigenlijk niet nodig hebben. Er wordt toch geïnvesteerd en die investeringen betalen zichzelf terug.
Veel mensen zijn in een neerwaartse spiraal beland. Hun inkomen stagneert. Hun spaargeld wordt wegbelast door de gehate vermogensrendementsheffing. U weet wel, de fiscus gaat ervan uit dat je 4 procent rente op je spaargeld krijgt, terwijl de werkelijkheid nagenoeg 0 procent is. Dat betekent dat wordt ingeteerd op het spaarpotje. Investeringen in energietransitie worden onmogelijk. Ook verleiden biedt geen soelaas. Het zal uitlopen op verleiden met het mes op de keel.


GERT VAN MEEGDENBURG. Leeuwarden