Laatste nieuws

Dreamhus test innovaties in de praktijk

24-05-2022

@DreamHûs deel 4 van 4-luik:
Recent heeft De Bewonersraad een digitaal panel uitgezet onder onze leden, waarbij de kernvraag was of men zich zorgen maakt over de energierekening. De uitkomst was schokkend, er zijn leden die én in de kou zitten én nog maar twee maal per week warm eten. 28% kan de woonlasten niet opbrengen. En inmiddels is de situatie nog meer verslechterd. Steeds meer verhalen van onze doelgroep bereiken ons. Mensen die met reuma in de kou zitten, mensen die ‘kacheltjes’ maken van bloempotten en waxinelichtjes.
Het project Dreamhûs is nooit zo belangrijk geweest als nu! Wie helpt om onze achterban op een veilige manier er warmpjes bij te laten zitten?

 #woonfriesland  #bouwgroepdijkstradraisma #greenvillage #debewonersraad

Lees verder

WoonFriesland least woningen Techum

23-05-2022

De huurders van de tien woningen van het Buurblok in het Leeuwarder wijkdorp Techum hebben een primeur te pakken: zij wonen in een leasehuis.

Zaterdag was de overdracht van de woningen aan It Hoarnsket en Stâlpaad. De woningen zijn gebouwd door Buurblok, een initiatief van Bouwbedrijf Dijkstra Draisma en Wocozon, gespecialiseerd in zuinige installaties in huurhuizen.

Bijzonder is dat huizen ook van deze bedrijven blijven. WoonFriesland least ze. Dankzij deze financiële constructie kan de corporatie sneller meer woningen aanbieden.

Buurblok blijft verantwoordelijk voor onderhoud en verzorgt ook elektrisch deelvervoer voor de huurders. Zij hebben twee elektrische deelauto’s ter beschikking die ze via een app kunnen reserveren.

De huizen zijn aangesloten op een blokwarmtenet: ze worden samen verwarmd door één warmtepomp. Ze zijn goed geïsoleerd en hebben zonnepanelen, wat betekent dat de huurders geen energiekosten hebben.

 

<LC 21.05.22>

Lees verder

Corporatiewoning zonder energiekosten en met deelauto

23-05-2022

Wonen in een ‘corporatiewoning’ zonder energiekosten en met een deelauto voor de deur. Buurblok BV kwam met dit idee en voerde het uit in Leeuwarden. Huurders van tien woningen kregen zaterdag hun sleutel.

‘Bewoners kunnen energie leveren aan het collectief, of verkopen’

„Woensdag kregen we te horen dat we hier terecht kunnen’’, vertelt Sake Kikkert. „Daar zijn we heel blij mee, want het is echt moeilijk om een huis te vinden.’’ Samen met partner Elisabeth en zoontje Daniël woont hij nog tijdelijk in Tzummarum, maar binnenkort kunnen ze eindelijk definitief terecht in Techum.

„We hadden het niet verwacht’’, zegt Elisabeth, want ze wist hoeveel belangstellenden er voor deze huizen waren. Met een maandhuur van 935 euro zijn ze weliswaar niet goedkoop, maar de bewoners hebben geen energiekosten. Sterker nog: de woningen brengen zoveel warmte en stroom op dat de bewoners zo’n 300 euro per jaar kunnen terugverdienen.

Die rekensom legde directeur Roland van der Klauw van Wocozon uit bij de sleuteloverdracht: „Kijk, zie je die zonnepanelen op het dak? Die wekken niet alleen stroom op, maar ook warmte.’’ De energie gaat naar een van de schuurtjes langs het woonblok. Daar zit een accu met een warmtepomp. Via een warmtenet en een systeem vol slimme software wordt de stroom en warmte verdeeld.

„Bewoners kunnen energie leveren aan het collectief, maar ook verkopen op de markt.’’ Bovendien worden de accu’s van de twee deelauto’s ermee gevoed. Dat is ook fijn voor netbeheerder Liander, want de woningen belasten het elektriciteitsnet nauwelijks. „Dit project is een primeur voor Nederland’’, zegt Van der Klauw.

Wocozon is een organisatie ‘voor en door’ woningcorporaties. „Normaal gesproken zorgen wij vooral voor zonnepanelen op sociale huurwoningen, maar wij wilden meer doen.’’ Het klikte met directeur Biense Dijkstra van bouwbedrijf Dijkstra Draisma, die veel nieuwe initiatieven voor circulair en energiezuinig bouwen opzet.

Ze ontwikkelden samen een nieuw concept onder de naam Buurblok BV, waarvan Leeuwarden nu de primeur heeft. Via een leasecontract bieden ze corporatie WoonFriesland de mogelijkheid om de huizen te verhuren aan mensen die iets meer kunnen opbrengen dan sociale huur. „Er is een groot tekort aan aanbod in de lagere middenhuur’’, zei directeur Sigrid Hoekstra van WoonFriesland. „Wij willen daar graag iets aan doen.’’

Deze lease- en verhuurconstructie klinkt wat omslachtig, maar er is bewust voor gekozen, zegt Van der Klauw. „Woningcorporaties mogen bijvoorbeeld geen warmtenet beheren.’’ Ook andere regels maken het voor WoonFriesland lastig om de huizen in bezit te nemen.

Wocozon en Dijkstra Draisma omzeilen deze hobbels door zelf eigenaar te blijven. Ze doen ook het beheer van de energievoorzieningen en het onderhoud van de huizen, die vlak bij de Lidl staan: op het Hoarnsket en Stâlpaad.

„We kunnen dit casco in een dag bouwen en ook in een dag weer afbreken’’, zegt Biense Dijkstra. „Daar zijn maar 33 hijsbewegingen voor nodig.’’ De huizen zijn dus demontabel en circulair uitgedacht. „We kunnen ze over tien jaar gemakkelijk weer verplaatsen, mocht dat nodig zijn.’’ Desalniettemin kunnen de woningen zeventig jaar mee, verwacht hij.

Als het aan Dijkstra ligt, komen er snel meer van dit soort projecten in het land, liefst ook in de sociale verhuur. Hij ziet veel kansen voor de combinatie van snel, energiebewust en circulair bouwen. Zijn bouwbedrijf levert onderdelen zoals muren kant en klaar. „Hoe meer van dit soort projecten, hoe beter onze fabriek loopt.’’

Voor Sake en Elisabeth betekent de woning een rustpunt na roerige jaren. „Wij woonden namelijk in Nieuw-Zeeland.’’ Het stel had daar willen blijven, maar de coronaperiode zorgde voor instorting van de toeristenstroom, waardoor ook de arbeidsmarkt harde klappen te verduren kreeg.

Dit bracht zoveel hobbels met zich mee dat het gezin besloot terug te keren naar Friesland. Werk vinden lukte hier wel, maar de zoektocht naar een woning nam veel tijd in beslag. Nu kunnen ze ineens heel snel verhuizen.

 

<LC 23.05.22>

Lees verder

In Drachten 300 nieuwe sociale huurwoningen

23-05-2022

Verspreid over heel Drachten worden tot 2030 zo’n driehonderd nieuwe sociale huurwoningen gebouwd.

Smallingerland en de woningcorporaties WoonFriesland en Accolade hebben een convenant getekend met bindende afspraken over locaties en bouwmomenten. ,,We hebben grote behoefte aan sociale huurwoningen in Drachten”, zegt wethouder Robin Hartogh Heys. ,,En dus willen we nu vaart maken. Dit convenant helpt daarbij.”

Corporaties moeten het geld dat overblijft door de afschaffing van de verhuurderheffing in 2023 investeren in het bouwen, verduurzamen en renoveren van meer huizen. ,,Door een verhoging van de vennootschapsbelasting houden we daarvan effectief 75 procent over”, zegt directeur Sigrid Hoekstra van WoonFriesland. ,,Maar we willen niets liever dan bouwen. Daarom is het goed dat er in Drachten nu ook kavels beschikbaar zijn.” In Smallingerland moeten er tot 2025 in totaal 1100 huizen bij komen. Ongeveer de helft van de driehonderd nieuwe huurhuizen maakt daarvan deel uit.

 

<LC 21.05.22>

Lees verder

Installatie verplichte warmtepomp is stevige opdracht

19-05-2022

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie een hybride warmtepomp te laten installeren of voor een duurzaam alternatief te kiezen, zoals een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Zo wil minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting het tempo van de vergroening in de huizenmarkt omhoog schroeven.

De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo’n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel. Tot 2030 is er subsidie beschikbaar voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Er is wel een uitzondering op de plicht voor woningen die niet geschikt zijn en huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.

,,Het is natuurlijk goed nieuws, we hoeven niet over werk in te zitten. Maar ik vraag me wel sterk af of dat goed komt. Ik vind het nogal wat”, reageert Gert Jan van der Meer van installatiebedrijf Otte uit Sneek. De installatiebranche kampt op dit moment met grote tekorten aan materiaal en aan personeel. ,,Er zijn levertijden van warmtepompen van een jaar, maar dat zijn extremen. Gemiddeld is het nu rond de twee maanden. Maar normaal was het altijd bestellen en morgen in huis. Ze zijn niet aan te slepen en dat zal dan alleen maar erger worden.”

Klaas Veenstra van installateur DonkerVeenstra in Drachten zet ook nog wel wat vraagtekens bij de plannen van het kabinet. ,,In principe is het goed nieuws, want het betekent meer werk. Maar of het ook haalbaar is, is vraag twee.”

Niet genoeg elektriciteit

Er moeten snel meer technici bij komen – niet alleen voor de installatie van warmtepompen en zonnepanelen, maar ook om het stroomnet op peil te krijgen. ,,We zitten met een gigantisch probleem met de stroomvoorziening”, zegt Van der Meer. ,,Dat is dramatisch, in Fryslân ligt het plat. We zitten nu met woningbouwprojecten van november waar we nog steeds niet mee kunnen starten, omdat nutsbedrijven niet kunnen voorzien in stroom. Er liggen nu vijf projecten stil.”

Een warmtepomp heeft continu stroom nodig, dus het stroomverbruik per huishouden zal dan stijgen. ,,In Fryslân wordt er natuurlijk wel aan gewerkt, maar ook bijvoorbeeld voor de bouw van een groot verdeelstation heb je zo zes jaar nodig”, legt hij uit.

Het personeelstekort valt nog te overzien, zolang het materiaal en de stroomvoorziening er niet zijn. ,,Er is werk zat, maar we kunnen er niet mee starten”, zegt Van der Meer. Maar zodra de projecten weer opgepakt kunnen worden, wordt het probleem groot. ,,Na de bouwvak hebben we veel te weinig mensen.”

Veenstra verwacht ook dat het personeelstekort alleen maar groter wordt, en zeker als er straks wel genoeg materiaal voorradig zou zijn. Het bedrijf probeert daar al op te anticiperen. ,,Wij bieden de jeugd scholing aan, om het in toekomst op te gaan vangen. De oude garde die er uiteindelijk uitgaat, proberen we zo veel mogelijk te gebruiken om de jeugd op te leiden.”

Gunstig voor huurders

Woningcorporaties zijn op het eerste gezicht positief over de plannen. ,,We vinden het goed nieuws. Het is beter voor het milieu en het leidt ook vooral tot een lastenvermindering voor huurders”, zegt Marian Sprenkeler van WoonFriesland. ,,In onze nieuwbouwwoningen plaatsen we al warmtepompen. En bij de andere woningen waar de cv-ketels aangepast moeten worden, gaan we kijken of een warmtepomp haalbaar is. Daar kijken we per project naar.”

Ook Rein Swart van Thús Wonen in Noordoost-Fryslân noemt het goed nieuws. ,,De energieprijzen rijzen de pan uit. De energiearmoede steekt de kop op, dat wordt een heel groot probleem. Dus als we de woonlasten kunnen laten afnemen, dan zou dat een groot voordeel zijn voor onze huurders.”

Maar de haalbaarheid wordt nog wel een ,,hele stevige” uitdaging. ,,Als we nu installateurs zoeken voor warmtepompen voor onze nieuwbouw en ons kantoor, dan merken we dat de vraag erg groot is”, zegt Swart. En dat leidt tot wachttijden. ,,Maar de ambitie onderstrepen we heel erg.”

Thús Wonen is al intensief bezig met de verduurzaming van het woningbestand. Zo zijn er vorig jaar ruim 3000 woningen voorzien van zonnepanelen en moeten dat er eind dit jaar 4500 zijn. ,,En we willen woningen zo goed mogelijk isoleren. Wat je niet kwijtraakt, hoef je ook niet op te wekken”, zegt Swart. ,,We steken dit jaar extra energie in de isolatieprogramma’s. De verhuurdersheffing wordt afgeschaft, dus de investeringsruimte wordt groter, daar zijn we heel blij mee. Daardoor kunnen we dit jaar al een miljoen extra investeren.”

Nu hebben zo’n drieduizend woningen energielabel B of hoger. Een kleine drieduizend woningen moeten nog worden aangepakt. ,,We zouden eigenlijk nog veel meer moeten doen, we hebben een redelijk verouderd bezit. We steken er veel tijd en energie in. Het zijn ongelofelijke opgaven.”

Afspraken met kabinet

Om aan de vraag te kunnen voldoen heeft het kabinet afspraken gemaakt met de installatiebranche, vertegenwoordigd door Techniek Nederland, en de fabrikanten, vertegenwoordigd door de Nederlandse Verwarmingsindustrie en de Vereniging Warmtepompen. Zo bouwen grote producenten momenteel fabrieken ,,waar zij op grote schaal en tegen lagere kosten hybride warmtepompen kunnen produceren”, aldus minister De Jonge.

,,Wij zijn blij met de normering”, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. ,,We zetten alles op alles om voldoende warmtepompmonteurs op te leiden: opleidingslocaties in elke regio en een mbo-deelcertificaat voor hybride warmtepompen. Daardoor kunnen zij-instromers sneller aan de slag.”

 

 

<FD 18.05.22>

 

 

Lees verder

Klachten opbrengst zonnepanelen

18-05-2022

Zonnepanelen op het dak worden een stuk minder aantrekkelijk als de stroom niet aan het net kan worden teruggeleverd.

Steeds meer Friezen kunnen stroom niet terugleveren. Het aantal klachten van Friese woningbezitters over het niet kunnen terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet is in een jaar tijd verdubbeld.

Netbeheerder Liander krijgt steeds meer klachten over overtollig opgewekte zonnestroom die, doordat omvormers worden uitgeschakeld, niet terug kan naar het net. Tussen 1 januari en 15 mei vorig jaar deden 74 mensen hun beklag bij Liander. In dezelfde periode van dit jaar ging het om 139 klachten, bijna een verdubbeling.

Harlingen, Blije, Leeuwarden, Tjalleberd, Heerenveen, Oudemirdum, Makkinga, Oentsjerk, Schiermonnikoog: de meldingen kwamen vanuit alle hoeken van de provincie en niet alleen uit verstedelijkte gebieden.

Wat is er aan de hand? Als de zon volop schijnt, dan is de opbrengst van de panelen hoog. Dat zou goed nieuws moeten zijn voor particulieren, maar de omvormers, die het hart van de zonnestroominstallaties vormen en ervoor zorgen dat lampen branden en de telefoon kan worden opgeladen, zijn begrensd op 253 volt. De reguliere netspanning is 230 volt. Als de 253 volt wordt overschreden, dan schakelen de omvormers uit en wordt er geen stroom teruggeleverd.

Dit is een veiligheidsmechanisme en het werkt automatisch. Het is volgens Liander-woordvoerder Peter Hofland een misverstand dat de netbeheerder hier verantwoordelijk voor is. ,,Als de spanning te hoog oploopt, gaat de apparatuur kapot. Dus de uitschakeling is echt ter bescherming.’’

Zodra de spanning daalt, bijvoorbeeld in de avond of bij een ander weertype, gaan de omvormers weer werken. Huishoudens kunnen gemiddeld elf uur per jaar niet terugleveren aan het stroomnet, zegt Hofland.

,,Sommige mensen hebben hier meer last van en anderen minder. Ook niet iedereen merkt het. Het is wel vervelend voor de consument, maar het afschakelen van omvormers zorgt voor een betrouwbaar elektriciteitsnet. Het betekent dat er veel duurzame energie wordt opgewekt, vaak op momenten dat het verbruik ook lager ligt.’’

Volgens het Algemeen Dagblad kunnen zeker 75.000 huishoudens met zonnepanelen op het dak regelmatig hun opgewekte zonnestroom niet terugleveren en is het niet te voorspellen waar de problemen ontstaan. De storingen kunnen een belemmering vormen voor de energietransitie: de Nederlandse netbeheerders voorspellen volgens de krant dat de komende jaren nog veel meer huishoudens met uitval van zonnepanelen te maken krijgen.

Door de hoge stroomprijs stappen steeds meer consumenten over op zonne-energie. Het aantal huizen met zonnepanelen schiet omhoog. Een op de twintig huizen met zonnepanelen, schatten de netbeheerders, heeft nu al last van uitval door te hoge netspanning. Als er in een straat of wijk meer panelen komen, wordt de kans op storingen nog groter.

Hofland: ,,Het hele elektriciteitsnet is de afgelopen honderd jaar gebouwd om elektriciteit te transporteren naar bijvoorbeeld bedrijven en consumenten. Alleen gebruiken we elektriciteit nu heel anders: mensen zijn niet alleen verbruiker, maar ook producent van stroom. Het hele net moet worden verdubbeld, maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. We doen er alles aan om het elektriciteitsnet zo snel mogelijk samen met aannemers om te bouwen naar het net van de toekomst.’’

Bij Damstra Installatiegroep in Driezum komen iedere dag telefoontjes binnen van particulieren die niet snappen waarom hun zonnepanelen niets doen. Directeur Teake Damstra waarschuwde vorige week al in de Leeuwarder Courant dat omvormers soms worden uitgeschakeld.

In mei wordt doorgaans de meeste stroom opgewekt. Omdat de wind nog koud kan zijn, koelen de panelen wel af, maar de zon heeft veel impact. In deze periode komen doorgaans dan ook de meeste klachten binnen. ,,Hieltyd mear minsken hawwe panielen en yn dizze tiid drukke wy allegearre stroom op it net en tagelyk is der minder ôfname’’, weet Damstra.

Het is maar goed dat de omvormers uitschakelen, zegt hij. Vooral oude apparatuur zou kapot kunnen gaan als het stroomnet overbelast raakt. ,,Dan kin sa’n kuolkast of telefyzje stikken gean.’’

 

<LC 18.05.22>

Lees verder

Ruilen van huis? Dat kan via nieuw platform

16-05-2022

Er staat nog maar één huis op, dat ook nog eens door zijn eigen makelaardij wordt aangeboden, maar Jorrit Zandberg heeft goede hoop dat het platform Woningruil.frl een succes wordt.

Het was tijd voor wat reuring, vond Zandberg, die samen met heit Wieb een kantoor in Akkrum bestiert. Jorrit Zandberg merkt dat veel mensen hun eigen woning niet te koop zetten, omdat er geen ander passend aanbod is. En als er dan een huis op de markt komt, zijn er soms tientallen aanvragen voor een bezichtiging. Laatst in Wirdum zelfs 125, al is dat een uitschieter.

,,Der binne dus in soad minsken dy’t ferhúzje wolle, dat blykt wol’’, zegt Zandberg. ,,Ik woe sjen hoe ‘t wy minsken sa fier krije om harren hûs te ferkeapjen.’’

Koppelen

Volgens Zandberg zijn er in Akkrum en omgeving genoeg mensen met bijvoorbeeld vrijstaande woningen aan het water − vooral ouderen − die wel kleiner willen wonen. Zij willen echter niet meegaan in de gekte. En bewoners van twee-onder-een-kapwoningen of appartementen willen misschien wel naar dat vrijstaande huis aan het water. ,,Mar as sy it fan inoar net witte, dan bart der neat.’’

Via het platform Woningruil.frl − dat losstaat van makelaarsverenigingen − moeten de partijen aan elkaar worden gekoppeld. Belangstellenden moeten wel over een eigen makelaar beschikken, die de wensen en behoeften doorgeeft aan Woningruil.frl.

Het huis komt dan online te staan en wanneer er iemand interesse toont, stuurt Woningruil.frl een makelaar langs en wordt de match besproken.

Verschil in waarde

Ruilen klinkt nobel, maar dat zal niet met gesloten beurs gebeuren. Dat is een utopie, zegt Zandberg. Het is waarschijnlijk dat er verschillen in woningwaarde zijn, zeker als bijvoorbeeld ouderen hun grote woning willen verruilen voor een appartement.

Als het ene huis vier ton waard is en het andere twee ton, dan blijft er logischerwijs nog twee ton over en zal de bezitter van het kleinere huis in gesprek moeten gaan met de hypotheekadviseur voor een lening.

Bijkomend voordeel is volgens de site van Woningruil.frl dat er geen ‘moeilijke veilingsystemen of ondoorzichtige inschrijvingsprocedures’ zijn. Er is één op één contact. Wel zo transparant, vindt Zandberg, want systemen met online bieden hebben ook een prijsopdrijvend effect. ,,Minsken biede dan dochs wer tûzen euro mear.’’

Bij een inschrijving is dat overigens ook zo, erkent Zandberg. ,,Jawol, mar dan kinst sels rêstich dyn maksimum bepale. Minsken witte fan inoar dan net hoe fier oft sy gean.’’

Aanbod

Animo is er volgens Zandberg wel voldoende, ook al is er nog nauwelijks aanbod. Alleen een huis uit Aldeboarn − waarvan Zandberg zelf de verkopende makelaar is − staat momenteel online. ,,Mar ik bin al wol belle troch Makelaardij Mid-Fryslân fan Grou, dy sil der ek in wente op sette.’’ Hoe meer aanbod, hoe groter de kans van slagen, zegt de makelaar. En als blijkt dat het niet loopt, dan trekt hij de stekker er weer uit.

Kosten worden er momenteel niet veel gemaakt. Er is een website gemaakt en er zijn wat persberichten opgesteld. En Zandberg zelf is er uren aan kwijt. ,,Mar ik sit hjir dochs al.’’

 

<LC 14.05.22>

Lees verder

Vacature bestuur De Bewonersraad

13-05-2022

(Reactietermijn verstreken)

 

Huurdersvereniging De Bewonersraad zoekt een bestuurslid,
sociaal betrokken,
met hart voor én affiniteit met sociale volkshuisvesting in Friesland


Voor alle informatie over de functie vindt u hier de profielschets.

Reageren kan tot 22 mei aanstaande.
 

 

Lees verder

800 euro energietoeslag – ’t is maar net waar je woont

11-05-2022

In Noordwest-Friesland zijn ze vrij royaal, Smallingerland houdt de hand voorlopig op de knip. Wie hoopt op 800 euro energietoeslag, moet het maar net treffen met de gemeente waarin hij woont.

Het is niet eerlijk, vonden ze op Ameland. Een gezin met een netto inkomen van 1777 euro per maand zou recht hebben op 800 euro energietoeslag. Maar was het inkomen 1 euro hoger? Dan zou het gezin kunnen fluiten naar de volledige 800 euro.

Op het eiland bedachten ze een tussenoplossing. De mensen die net buiten de boot zouden vallen, krijgen van de gemeente alsnog 400 euro. ,,We denken daarmee sociaal rechtvaardig bezig te zijn”, legt wethouder Piet IJnsen uit. Hij zegt ook al positieve reacties te hebben gekregen van bewoners.

Uit een rondgang langs alle Friese gemeenten blijkt dat Ameland een uitzondering is. Alle andere gemeenten hanteren een harde scheidslijn: wie daaronder zit qua inkomen krijgt de volledige 800 euro, wie iets meer verdient krijgt niets.

Met de energietoeslag moeten mensen met een laag inkomen worden gecompenseerd voor de hoge energieprijzen. Het rijk heeft de uitbetaling bij gemeenten neergelegd, met als richtlijn dat de toeslag geldt voor inkomens tot 120 procent van het sociaal minimum. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze die richtlijn volgen.

In Friesland wisselt dat sterk. Zes gemeenten hebben de grens omhoog getrokken, wat dus betekent dat meer mensen de toeslag krijgen: Leeuwarden (125 procent), Harlingen, Waadhoeke, Terschelling en Vlieland (allen 130 procent) en dus Ameland. Die gemeente geeft mensen nog de helft als zij een inkomen hebben tussen 120 en 140 procent van het sociaal minimum.

Smallingerland is als enige juist strenger dan de landelijke richtlijn. Daar krijgen alleen inwoners de energietoeslag als zij onder 115 procent van het sociaal minimum zitten, met als grensbedrag voor gezinnen 1704 euro per maand. De gemeente zegt hiervoor te hebben gekozen nog voordat de landelijke richtlijn bekend werd.

Na vragen laat woordvoerder Stéfanie Beerling maandag weten dat de grens waarschijnlijk alsnog naar 120 procent gaat. ‘Besluitvorming in het college is in voorbereiding’, schrijft ze. Wethouder Bert Westerink is ‘niet beschikbaar’ voor een mondelinge toelichting.

Details kunnen een groot verschil maken. Zo is het maar net naar welke maand wordt gekeken. Ooststellingwerf vraagt naar het inkomen in de maand voorafgaand aan de aanvraag, terwijl Amelanders hun belastinggegevens over heel 2021 of 2020 moeten bekijken. In die jaren lagen uitkeringsbedragen lager, en dus maakt het voor Amelanders de kans groter dat zij de energietoeslag krijgen.

Zo kunnen op het oog ongelijke situaties ontstaan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand in Achlum (Waadhoeke) de energietoeslag krijgt, terwijl een inwoner van buurdorp Arum in een identieke situatie die niet krijgt. Arum valt onder Súdwest-Fryslân.

Al die verschillen zijn nu eenmaal het gevolg van het neerleggen van de verantwoordelijkheid bij gemeenten, zegt Hetty Jansen van de Stichting Urgente Noden Friesland. De stichting verleent hulp aan mensen die in acute financiële problemen zitten.

Janssen vindt de verschillen tussen gemeenten niet per se een probleem, omdat ze het wel goed vindt dat daar de verantwoordelijkheid ligt. ,,Gemeenten staan het dichtste bij de inwoners staan en kunnen dus het beste de keuze maken welke hulp nodig is. Zo kan maatwerk worden geleverd. De keerzijde van dat maatwerk is dan dat er verschillen kunnen zijn.”

Het is belangrijker, zegt Janssen, dat de gemeenten het geld zo snel mogelijk uitbetalen. ,,Mensen die met hogere energieprijzen worden geconfronteerd, kunnen soms acuut de rekeningen niet betalen.” Ze zegt dat de stichting ook een toename ziet in aanvragen.

Die uitbetalingen zijn in volle gang. Vijftien van de achttien gemeenten hebben de toeslag inmiddels uitgekeerd aan minima die bij hen bekend zijn. Anderen kunnen momenteel een aanvraag doen. Alleen Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Schiermonnikoog lopen achter: daar worden de betalingen aan bekende minima deze maand gedaan, waarna anderen vanaf 1 juni de toeslag kunnen aanvragen.

En dan is er nog de financiële afrekening voor gemeenten. Later deze maand wordt waarschijnlijk duidelijk hoeveel geld zij krijgen van het rijk. Vooral voor de wat royalere gemeenten wordt het dan afwachten of zij alles vergoed krijgen. ,,Misschien dat het meevalt”, zegt de Amelander wethouder IJnsen. ,,En anders moeten we er een paar centen bij doen. Dat vinden we ook niet zo erg.”

 

<10.05.22>

Lees verder

Wat te doen bij gebreken aan je huurwoning?

10-05-2022

Wat kun je als huurder doen bij gebreken aan de woning en slecht onderhoud? Woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond doet het in hoofdlijnen uit de doeken.

,,In dit geval gaat het om een sociale huurwoning bij een particulier’’, stelt Trip. ,,Huurders van een sociale huurwoning kunnen, als er sprake is van achterstallig onderhoud of een gebrek aan de woning (zoals schimmel), een onderhoudsprocedure starten. De huurcommissie kan dan een bindende uitspraak doen tot een forse huurverlaging die in stand blijft tot de problemen zijn verholpen. Dat is vaak een goede stok achter de deur om een verhuurder toch tot het noodzakelijke onderhoud in beweging te krijgen.’’

Voor huurders in de vrije sector geldt niet dat ze naar de huurcommissie kunnen. ,,Zij kunnen wel naar de kantonrechter, maar die drempel is erg hoog’’, stelt Trip. ,,Als Woonbond pleiten we er dan ook al langer voor om ook vrije-sectorhuurders met onderhoudsgeschillen bij de huurcommissie terecht te laten kunnen.’’

In dit geval lijkt het erop dat de huurder zelf tot het betalen van een lagere huur heeft besloten en er geen uitspraak van de huurcommissie was. Trip: ,,Ik zou om problemen te voorkomen altijd eerst juridische hulp inschakelen voordat je de huur deels inhoudt. Omdat dit inderdaad tot een juridische strijd kan leiden over een huurachterstand, en dan wil je vooraf goed weten hoe sterk je staat.’’

Gaat het om direct gevaarlijke situaties zoals brandgevaarlijke bedrading, dan kan een huurder, aldus de woordvoerder, naar het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht stappen. ,,Die kunnen een verhuurder dwingen om in actie te komen en de problemen op te lossen, of ze kunnen de problemen zelf verhelpen en de kosten verhalen op de verhuurder.’’

De Woonbond pleit al langer voor een soort ‘APK’ voor huurwoningen. Door een periodieke keuring wordt er dan gecontroleerd of een woning voldoet aan de standaarden van tegenwoordig. ,,Zo wordt voorkomen dat mensen in een slechte en ongezonde woning terechtkomen en dan zelf maar voor elkaar moeten boksen dat de verhuurder in beweging komt. We vinden het de normaalste zaak dat auto’s veilig moeten zijn voor ze de weg op mogen, dat moet bij woningen ook zo zijn als ze bewoond worden.’’

 

<LC 07.05.22>

Lees verder
content image