Lage inkomens extra geld voor gasrekening

Mensen met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen ongeveer 200 euro extra als tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen.

Het demissionaire kabinet trekt daarvoor 200 miljoen euro uit, waarmee maximaal 800.000 huishoudens ruimer kunnen worden gecompenseerd, meldt staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken). Het bedrag wordt uitbetaald via de gemeenten.

Het extra vrijgemaakte geld komt boven op de 3,2 miljard euro die het kabinet al eerder had toegezegd om de energiebelasting eenmalig te verlagen. Huishoudens met een gemiddeld gebruik betalen daardoor volgend jaar circa 400 euro minder aan energiebelasting. Omdat dit volgens het kabinet niet voldoende is om de laagste inkomens te helpen, krijgen die een extra aanvulling. De Tweede Kamer had ook gevraagd om meer te doen voor deze huishoudens. De energierekeningen stijgen sterk, omdat gas en olie de afgelopen tijd wereldwijd fors duurder zijn geworden.

Wiersma hoopt dat met het extra geld de harde klap voor deze groep een beetje wordt getemperd. Hij denkt dat tussen de 500.000 en 800.000 mensen zo weinig verdienen dat ze deze hulp goed kunnen gebruiken.

De gemeenten hebben de betrokkenen grotendeels in beeld. Mensen kunnen zich aanmelden bij hun eigen gemeenten, waarna hun situatie wordt bekeken. Daarvoor wordt nog een publiekscampagne opgezet.

 

<LC 11.12.21>