Landelijk protest tegen misstanden op de woningmarkt

'Huurders houden zich vaak stil, die zijn al lang blij dat ze wat hebben'

,,Blijkbaar heeft de Woonbond ons vergeten te vragen”, zegt directeur Gert Brouwer van de Bewonersraad, de belangenorganisatie waarvan 30.000 Friese huurders lid zijn. ,,Want er is voor Friezen ook alle reden om hun stem te laten horen!”

Stop de stijgende huurprijzen, garandeer voldoende betaalbare huisvesting, maak een einde aan sloopbeleid en pak malafide huisjesmelkers aan. Dat zijn de vier voornaamste eisen van de organisaties en politieke partijen achter de manifestaties in september en oktober. Onder hen de Woonbond, de Goede Zaak, huurdersverenigingen en partijen als de PvdA, SP, Bij1 en GroenLinks.

Brouwer: ,,Zo erg als in bijvoorbeeld Amsterdam is het niet. Maar ook hier moet je drie, vier jaar ingeschreven staan voor een huurwoning. [Opmerking: voor Leeuwarden is dit nog nooit "normaal" geweest.] En ook hier is de voorraad sociale huurwoningen te klein en neemt het aantal particuliere verhuurders dat alleen op winst uit is, toe.”

Voorbeelden van de toename van particuliere verhuurders zijn overal in Leeuwarden te vinden. In bijvoorbeeld de Oranjewijk, Bilgaard en de Vlietzone. ,,Er zijn keurige verhuurders bij maar er is ook een grote groep die enkel uit is op zoveel mogelijk opbrengst. Die niet investeert in onderhoud en hoge huren vragen. Huurders houden zich vaak stil, want die zijn al lang blij dat ze iets hebben.”

Gestegen aantal daklozen

Brouwer noemt een aantal voorbeelden, die net als in de Randstad ook hier spelen. ,,Kijk naar het gestegen aantal daklozen. 40.000 mensen hebben geen plek. In Nederland wonen nu naar schatting zo’n 900.000 mensen tussen de 20 en de 30 jaar nog bij hun ouders thuis omdat ze geen woning kunnen vinden. Dat zijn er 200.000 meer dan in 2010. Simpelweg omdat er te weinig woningen zijn.”

Behalve woningbouwcorporaties bieden ook makelaars en verhuurbedrijven woonruimte aan. In Leeuwarden zijn op de sites van bijvoorbeeld RotsVast en Makelaardij Hoekstra appartementen en woningen te vinden. Nou ja, te vinden. De zoekfunctie van Rotsvast biedt weliswaar 170 resultaten voor Leeuwarden maar op een na zijn alle woningen al verhuurd. Die ene? Die kost 4995,00 euro exclusief gas, licht en water. Maar dan heb je wel 330 vierkante meter woonoppervlakte en zes slaapkamers in het centrum.

Bij Makelaardij Hoekstra is het aanbod wat groter: daar zijn appartementen te vinden vanaf een euro of 500 voor 50 vierkante meter. Woonhuizen doen gauw 900 euro per maand.

[Als de huur van de aangeboden woning formeel nog een "sociale huurwoning" is zou je formeel als het inkomen er ook aan voldoet, huurtoeslag kunnen krijgen. Hoekstra stelt daarnaast minimum inkomenseisen. Als je dan even voor een paar mensen die dringend een woning nodig hebben uitrekent op hoeveel huurtoeslag men recht heeft bij die woning en als men samen met de huurtoeslag voldoet aan het gevraagde minimale inkomen voor die bepaalde woning, dan lukt het die woning te krijgen? Mooi niet, want de huurtoeslag telt volgens Hoekstra niet mee als inkomen... M.a.w.: als je recht hebt op huurtoeslag voor een bepaalde aangeboden woning, dan word je bij Hoekstra geweerd. Want wie huurtoeslag nodig heeft behoort tot het mindere volk nietwaar en die moeten we weren nietwaar? Hoekstra gebeld: die verschuilt zich vervolgens achter de opdrachtgever.  Opmerking secr. PEL]

 

Koopwoningen? Op funda.nl levert ‘Leeuwarden’ meer dan tweehonderd woningen op . Maar slechts 61 zijn ‘vrij’, de rest is ‘verkocht onder voorbehoud’.

‘Er moet iets gebeuren’

,,Er moet iets gebeuren, we moeten af van de gebaande paden”, meent Brouwer. ,,Het is tijd om toch ook naar tijdelijke huisvesting te kijken. De gemeente Waadhoeke heeft goede oplossingen gevonden voor arbeidsmigranten en kwalitatief hoogwaardige huisvesting is mogelijk. Alleen, dat kost geld en wie gaat dat betalen?”

Het Woonprotest – zoals de manifestatie genoemd wordt – was op zaterdag 12 september op de Dam in Amsterdam. In oktober volgt een demonstratie in Den Haag. [Aanvang: 14.00 uur.]

 

<LC14.08.21>