LEEUWARDEN | Aanleunders niet meer welkom in De Hofwijck

De activiteiten van woonzorgcentrum De Hofwijck in Leeuwarden zijn niet meer toegankelijk voor de bewoners van de aanleunwoningen. ,,De gezelligheid is weg. Je ziet geen mensen meer”, zegt aanleunbewoner Fokje Minkema-Zijlstra (95). ‘Als ik iemand in het zorgcentrum wil bezoeken, moet ik buitenom.’

In de aanleunwoningen van woonzorgcentrum De Hofwijck wonen honderd zelfstandige ouderen. Een van hen is Fokje Minkema. Zij koos vijf jaar geleden voor een aanleunwoning van De Hofwijck vanwege de voorzieningen. ,,Maandag was spelletjesmiddag, dinsdag kon je bingoën.” Minkema noemt zo de activiteiten op. ,,Woensdag ging ik naar de gymnastiek en donderdag mocht ik graag sjoelen. Dat was heel leuk. Nu is er helemaal niks meer.”

Belachelijk, vindt haar zoon André Minkema. ,,Mijn moeder is hier komen wonen na het overlijden van mijn vader. De gezinswoning in Bilgaard was voor haar alleen te groot. We hebben voor deze plek gekozen vanwege de logeerkamer en de activiteiten. Ze is slecht ter been en wat doof, maar redt zich verder prima.”

De logeerkamer was voor de familie Minkema de hoofdreden om voor een verhuizing naar De Hofwijck te kiezen. ,,Mijn zus woont in Amerika, als ze op bezoek komt kan ze daar dan mooi terecht”, vertelt zoon Minkema. ,,Maar die logeerwoning ging vier jaar geleden al dicht. Toen werd het samen eten afgeschaald en nu gaat alles dicht.”

Vanaf 15 december is de gemeenschappelijke ruimte niet meer toegankelijk voor de aanleunbewoners. Zo laat zorgverlener KwadrantGroep de bewoners via een brief weten. Ook de woordvoerder verwijst naar de brief. Volgens de brief is er sprake van twee wijzigingen, waardoor de aanleunbewoners niet langer welkom zijn.

Zo is De Hofwijck van een woonzorgcentrum veranderd in een verpleeghuis, wat intensievere zorg met zich meebrengt. Daarnaast ontvangt KwadrantGroep geen geld meer vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente voor de activiteiten. De KwadrantGroep laat wel weten de teleurstelling te begrijpen.

Volgens Fijke van Berkom, woordvoerder van gemeente Leeuwarden, staan het geld van de WMO en de activiteiten in De Hofwijck los van elkaar. ,,Dat de aanleunbewoners geen toegang meer krijgen tot de gemeenschappelijke ruimte is een keuze van KwadrantGroep.”

Het WMO-geld is een tweede kwestie. ,,De gemeente gaat onderzoeken of er sprake van is geweest dat de activiteiten in de Hofwijck werden betaald met WMO-geld. Daar lijkt geen sprake van. KwadrantGroep heeft daar in ieder geval sinds 2021 geen aanspraak op gemaakt.”

André Minkema gaat er niet zomaar mee akkoord. Hij schreef een brief aan zorgverlener De Kwadrantgroep en woningcorporatie Elkien. ,,Een hele boze brief”, zegt hij. ,,Het is bespottelijk.” Hij stelt voor om extra bijdrage van de aanleunbewoners te vragen voor de activiteiten. Anders mag de huur van de aanleunwoning wel naar beneden worden bijgesteld, zo vindt de zoon. ,,Velen zijn in De Hofwijck getrokken vanwege de perfecte voorzieningen, maar de huur gaat met geen dubbeltje omlaag.”

Via de aanleunwoningen kon je binnendoor naar het zorgcentrum. ,,Maar nu zijn die deuren dicht”, zegt Fokje Minkema. ,,Voor de brievenbus moet ik buitenom en als ik een bezoekje wil brengen aan iemand in het zorgcentrum moet ik ook via buiten. Het lijkt nergens op.” De onderlinge aanspraak verdwijnt daardoor, denkt moeder Minkema. ,,Je ontmoet geen mensen meer. Het werkt vereenzaming in de hand.”

Volgens de aanleunbewoonster proberen de ouderen nu in een kleine groepen samen te komen. ,,Onze aanleunwoningen zijn klein, dus komen we samen in groepjes van vier.” André Minkema heeft zijn brief op Facebook geplaatst en vindt daar steun. En FNP Leeuwarden en Lijst 058 stellen schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

GEURT KEERS

 

<LC 19.11.22>