LEEUWARDEN | Acht woningen door brand onbewoonbaar

Acht appartementen in de Dennenstraat in Leeuwarden zijn voorlopig onbewoonbaar door de brand die zondagnacht uitbrak. WoonFriesland probeert twee gezinnen met kinderen snel aan ander onderdak te helpen.

Het gaat om een portiekflat van corporatie WoonFriesland in de wijk Schieringen. Rond kwart over twee brak hier brand uit in een woning op de derde (hoogste) bouwlaag. De huurder was niet thuis.

Mensen aan de overzijde ontdekten de brand en sloegen alarm. De snelle rookontwikkeling maakte het lastig om alle huurders tijdig wakker te maken. Een buurman zou ademhalingsproblemen hebben gekregen door de rookontwikkeling.

De ‘uitstroom’ van aardgas bemoeilijkte de brandbestrijding. De gasleiding moest eerst door Liander worden afgesloten voordat het bluswerk kon worden voltooid.

De brandweer schaalde om drie uur op naar ‘grote brand’ en er werd ook een NL Alert verstuurd vanwege de rookontwikkeling. Om tien voor zeven was het vuur ‘onder controle’. Daarna bleven de bluslieden nog tot tien uur aanwezig in de woning. Die is nu herkenbaar door een zwart gapend gat in de gevel. Bij andere appartementen is aan de buitenzijde geen schade te zien.

In een ruime omtrek werd mensen gevraagd om hun huizen te verlaten. In totaal ging het om twintig ontruimde woningen, waarvan de bewoners werden opgevangen bij de scouting verderop in Schieringen. De meeste omwonenden mochten later weer naar huis.

,,Momenteel zijn acht appartementen onbewoonbaar’’, vertelde AnneMarieke Voortman van verhuurder WoonFriesland gisteren. ,,De meeste mensen hebben onderdak gevonden bij vrienden en familie of in een hotel. Voor twee gezinnen met kinderen proberen we snel een alternatief te vinden. Voor de mensen die dit overkomt, is het natuurlijk buitengewoon ingrijpend.’’

Gisterochtend was nog niet duidelijk of een deel van de appartementen binnen afzienbare tijd weer bewoond kan worden. ,,Eerst moet verder onderzoek gedaan worden’’, zegt Voortman. Lang niet alle bewoners van het langgerekte flatgebouw hebben overlast gehad. Sommigen sliepen gewoon door.

Volgens buurtbewoners was er het laatste jaar geregeld gedoe in en om de woning waarin de brand ontstond. WoonFriesland wil hier niet op ingaan.

 

<LC 29.03.22>