LEEUWARDEN | Appartementengebouw in wijk Heechterp

astgoedverhuurder Steen Invest wil achter de voormalige school aan de Leeuwarder Beukenstraat een appartementengebouw van zes bouwlagen ontwikkelen.

Afgelopen jaar werd de oude Oranje Nassauschool zelf al verbouwd. Hierin bevinden zich nu tien huurappartementen. Op het achtererf is nog veel ruimte. Daar moet straks het nieuwe gebouw met zeventien appartementen verrijzen.

Elke verdieping gaat drie driekamerappartementen met een oppervlakte van 65 tot 70 vierkante meter tellen. Ze hebben ingebouwde balkons. Adema Architecten uit Dokkum heeft de eerste schetsen al getoond aan omwonenden.

,,Bij het ontwerp hebben we aansluiting gezocht bij de school’’, zegt architect Bernd Bove. De nieuwbouw wordt opgetrokken in ,,een robuuste baksteenstructuur’’ en krijgt een schuin dak, net als de school van 1953. ,,Dat vinden we ook vriendelijker ogen.’’ De parkeerplaatsen komen deels op eigen terrein en deels in openbaar gebied. Voor de bouw is een tijdrovende bestemmingsplanwijziging nodig. Die zal dan ook niet eerder dan 2023 beginnen, denkt Bove: ,,We zijn nu nog bezig met schetsen.’’ Er is nog veel onderzoek nodig voordat er een definitief plan op tafel ligt.

De plannen zijn eerder al besproken met de gemeente en corporatie Elkien, die grote sloop- en nieuwbouwplannen hebben in Heechterp. Zij willen graag dat er straks meer woningvariatie komt, naast de sociale huurwoningen.

De nieuwe appartementen zorgen hiervoor, zegt Bove. ,,De huur komt straks iets boven de huurtoeslaggrens.’’ Gedacht wordt aan ongeveer 800 euro per maand. Er hebben zich al belangstellenden gemeld. ,,Dan moet je bijvoorbeeld denken aan jonge gezinnen en starters op de woningmarkt.’’

De nieuwbouw komt achter de voormalige Sint-Franciscuskerk aan de Archipelweg. Pal ten noorden van de nieuwbouw ligt de oudste heemtuin van de stad langs de Kastanjestraat. Hierin staan enkele waardevolle bomen die gehandhaafd blijven. Bove: ,,Alleen op eigen terrein worden enkele bomen gekapt.’’ Iets oostelijker staat een modern huurcomplex van Elkien aan de Acaciastraat. Met de omwonenden wordt de komende tijd nog verder overlegd.

 

<LC 21.10.21>