LEEUWARDEN | ‘Bouw gasloze huizen gebaat bij verlaging grondprijs gemeenten’

Gemeenten kunnen de bouw van gasloze woningen bespoedigen door de grondprijs te laten zakken, vindt aannemer Jan van der Meer (VDM, Drogeham). Hij deed de suggestie gisteren in Leeuwarden, waar zijn bouwbedrijf twaalf gasloze koophuizen langs de Bonke uit de grond stampt. ,,Wy koenen de grûn fan korporaasje Elkien oernimme foar net sa’n rare priis. Dat makket de huzen tige betelber’’, zegt Van der Meer.

De woningen aan de Diny Sprockstraat kostten 180.000 à 200.000 euro. Ze waren binnen een half uur verkocht aan mensen die op zoek waren naar een betaalbaar en energiezuinig huis met vrij uitzicht.
Volgens Van der Meer was het een buitenkansje. ,,In gasleaze wente is al gau 8000 euro djoerder as ien mei in gasoansluting. As gemeenten wat wolle mei de transysje nei fossylfrij wenjen, kinne se wat oan de kavelprizen dwaan’’, vindt de bouwer.
De nieuwe huizen staan tussen de Vrijheidswijk en Blitsaerd. Er ligt een gasleiding onder de straat, maar VDM maakt er een sport van deze onbenut te laten ten gunste van elektrische verwarming. Vooral bij rijtjeshuizen kan dit lonend zijn.
Er komen zonnepanelen op de daken. Vloerverwarming op de begane grond en stralingspanelen op de verdieping worden gevoed met een
warmtepomp die de binnenlucht benut.