LEEUWARDEN | de komende weken worden cruciaal voor de WMO

Nog maar twee van de 25 benodigde zorgaanbieders voor de WMO hebben een contract getekend. Toch vertrouwt de Leeuwarder wethouder Hein Kuiken erop dat het allemaal goedkomt.

Windkracht 058 biedt vanaf 1 januari de dagbesteding en thuisondersteuning binnen de WMO aan in Leeuwarden. Daarvoor heeft Windkracht 058 – die in maart de aanbesteding won – vijfentwintig andere zorgaanbieders op het oog. De contracten met die partijen zouden eind oktober rond moeten zijn. Maar dat is slechts in twee gevallen gelukt. ,,Er moet nog een hoop werk worden verricht, en de komende weken zijn daarin cruciaal. Moeten de puzzelstukjes in elkaar vallen. Maar ik verlaat me erop dat Windkracht 058 stevig onderweg is. Anton van der Kooij zei deze week nog tegen mij dat hij links- of rechtsom de afspraken rond krijgt”, aldus wethouder Hein
Kuiken. ,,We wisten dat er op deze periode een stevige druk zou komen te staan.”

Op de kritiek van Van der Kooij van Windkracht 058 dat hij zelf pas vorige week de benodigde gegevens van de gemeente kreeg en daardoor niet eerder contracten kon afsluiten, reageert Kuiken als volgt: ,,Ik denk dat hij het graag eerder had willen hebben. Maar wij hebben altijd gesteld dat de benodigde informatie op basis van perspectiefgesprekken met cliënten eind oktober, begin november zou worden aangeleverd. Misschien is hij iets te optimistisch geweest door te stellen dat de contracten eind oktober allemaal getekend zouden zijn.”

Toch is Kuiken er niet honderd procent van overtuigd dat alle contracten (op tijd) getekend worden. ,,Ik verkoop geen koelkasten. We zetten alles op alles en de continuïteit van de zorg staat voorop. Dat gaan we niet met voeten treden.”

(lc 18.11.20)