LEEUWARDEN | Het tijdelijke huurcontract is aan een opmars bezig in Leeuwarden

Steeds vaker krijgen huurders een tijdelijk contract. En dat beperkt zich niet tot de Randstad, ook in Leeuwarden wordt het meer en meer praktijk, stelt het Huurteam Leeuwarden.

,,De krapte op de huurmarkt zorgt ervoor dat huurders steeds vaker een contract voor bepaalde tijd krijgen. En als je dan klaagt over de huurprijs of achterstallig onderhoud, dan raak je je woning kwijt.” Theda Heijs en Dieuwke Prins van het Huurteam Leeuwarden - een organisatie die er is voor mensen die bij particuliere verhuurders een woning of kamer hebben - horen en zien het steeds vaker. Al ontbreken absolute getallen. ,,Maar de huurder is wel steeds meer vogelvrij”, concludeert Heijs in De Klomp in Leeuwarden. De afgelopen week hield het Huurteam spreekuren voor mensen met klachten over hun particuliere verhuurder.

Een voorbeeld? ,,Een poos terug hadden we een klacht van iemand over de hoogte van zijn huur. Die was 750 euro. Wij hebben die woning na laten meten en kwamen uit op een maximale huur van 550 euro. De huurder zijn contract werd niet verlengd, nu betaalt de nieuwe bewoner 900 euro.”

Deze week voert het Huurteam actie in de Vlietzone, de wijk waar bijna de helft van het aantal woningen in handen is van particuliere verhuurders, pandjesbazen en huisjesmelkers. Toch loopt het niet storm: slechts tien mensen meldden zich. ,,Als je kijkt naar het aantal woningen hier en hoe sommige er aan toe zijn, dan is dat misschien niet veel. Maar het is de eerste keer dat we dit doen”, legt Heijs uit. Corona zou een reden kunnen zijn voor de lage opkomst. Maar ook angst voor de verhuurder speelt vaak een rol bij mensen, denken Heijs en Prins.

Daarbij komt dat een procedure om de huurprijs te verlagen, best lang kan duren. Nadat het Huurteam heeft geconstateerd dat de prijs te hoog is voor de woning of kamer, kan er protest worden aangetekend bij de Huurcommissie. Voordat er een uitspraak is, ben je zomaar een jaar verder. ,,Zeker in een wijk als de Vlietzone is dat een lange periode, de doorloopsnelheid is hier hoog. Daarom zou het goed zijn als er een uitspraak is, dat die geldt voor een adres en niet voor een huurder”, ziet Heijs mogelijkheden voor verbetering.

<LC 191121>