LEEUWARDEN | Hoge huurprijs door gebrek aan aanbod

De prijzen van koopwoningen in Friesland gingen de afgelopen maanden voor het eerst in jaren omlaag. Maar voor een huurhuis betaal je ineens fors meer. Aantal verhuurde woningen in de vrije sector met 30 procent gedaald.

In een jaar tijd is de huurprijs per vierkante meter in de provincie met 10,2 procent gestegen. En dat terwijl de huurprijzen van vrijesectorwoningen altijd het laagst waren in Friesland. Dat meldt huurwoningplatform Pararius. Per vierkante meter betaal je in Friesland nu gemiddeld 11,17 euro. Een jaar geleden was dat een euro minder.

De simpele verklaring voor deze stijging is de marktwerking. Het aantal verhuurde woningen in de vrije sector is in het eerste kwartaal met 30 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. ,,Er wordt te weinig gebouwd’’, zegt makelaar Frans Hettema (verkoop en verhuur) uit Leeuwarden, waar de prijzen op gemiddeld 11,24 euro per vierkante meter liggen. Gestegen bouwkosten, trage planvorming door politieke belemmeringen en weinig geschikte locaties zijn volgens Hettema de oorzaak van de prijsstijgingen.

Waar de kopersmarkt iets lijkt te kalmeren en er soms zelfs wordt onderhandeld over een bod op een huis, is dat in de vrije huursector wel anders. Hettema: ,,Als ik een huurwoning aanmeld – of dat nou sociaal of in de vrije sector is – dan staat de telefoon roodgloeiend. Dat komt ook door het tekort aan betaalbaar koopaanbod. Veel kandidaat-huurders en starters van koopwoningen kom ik al enkele jaren tegen. Zij wonen nog steeds thuis en kunnen geen eigen leven beginnen. Het is maar de vraag of die schade binnen een acceptabele termijn kan worden ingehaald. Ik denk dat we hier de komende tien tot vijftien jaar nog veel hinder van ondervinden.’’

De overheid heeft bepaald dat de huurverhoging in de vrije sector in 2022 maximaal 3,3 procent mag bedragen. De meeste Friese verhuurders zullen de prijzen dit jaar naar verwachting ook omhoog doen. Ineens veel minder rekenen is niet te doen, zegt Hettema.

,,De markt bepaalt de prijs. We hoeven niet bij de opdrachtgevers aan te komen met een verhaal dat we voor 300 euro per maand minder gaan verhuren. Veel mensen komen door de hoge prijs niet aan bod en dat vind ik ook vervelend. Laten we hopen dat er fors wordt bijgebouwd.’’

De Woonbond wil dat de prijzen in de vrije sector aan banden worden gelegd. Een van de manieren om dat te doen is de grens van het puntenstelsel, dat voor een maximale toegestane huurprijs zorgt, te verhogen. Nu ligt deze nog op 763 euro. ,,Op die manier gaan appartementjes die nu net boven die grens vallen niet meer voor gigantische prijzen in de verhuur’’, aldus Woonbond-woordvoerder Marcel Trip.

 

<LC 22.04.22>