LEEUWARDEN | Invoering diftar een jaar later

Leeuwarders hoeven komend jaar nog niet te betalen per kilo afval. Er is nog te veel onzekerheid over de tellingen bij de verzamelcontainers voor hoogbouw.

Dit heeft wethouder Bert Wassink bekendgemaakt. Het was bedoeling dat er voortaan per kilo en per geleegde sortibak betaald zou worden in de laagbouw. Bewoners van de binnenstad en van hoogbouw zouden kunnen worden afgerekend voor het storten van afval in ondergrondse verzamelcontainers.

Hierbij wordt geteld hoe vaak iemand de klep opent. Dit laatste systeem blijkt echter nog niet goed op orde. Er is geen zekerheid of de gegevens bij deze containers goed worden afgelezen en doorgegeven, zo liet Omrin de gemeente eerder deze maand weten. De problemen liggen niet zozeer bij het afvalbedrijf zelf, maar bij de toeleverbedrijven.

Het systeem zou wel goed werken bij de paarse sortibakken die de meeste gezinnen hebben. De invoering moet echter in één keer voor hoog- en laagbouw tegelijk: ,,Als we met dit majeure project beginnen, moeten we het ook 100 procent voor elkaar hebben’’, zegt Wassink.

Daarom stelt hij de gemeenteraad voor om de invoering van het nieuwe stelsel een jaar uit te stellen. ,,We werken dus nog een jaar met een vast tarief’’, zegt Wassink. Het wordt een overgangsjaar, stelt de gemeente. ,,Mensen kunnen er nu langer aan wennen.’’

Het telsysteem begint namelijk al wel. Leeuwarders kunnen in 2022 dus al inzien hoeveel afval ze iedere keer bij de weg gezet hebben. Ook de plaatsing van luiercontainers in de stad en de grote dorpen gaat al door, zegt Wassink.

De plaatsing van verzamelcontainers in flatwijken zal sowieso al effect kunnen hebben. Veel flatbewoners konden tot nu toe hun afval niet scheiden. Niet alleen in de hoogbouw, maar ook in de andere wijken belandt veel meer groenafval in grijze bakken dan in gemeenten waar diftar al is ingevoerd. Dit slechte scheidingsgedrag leidt tot hoge tarieven, want de inhoud van grijze bakken is prijzig om te verwerken.

Het CDA kwam gisteren onmiddellijk met bericht waarin het zijn blijdschap uit. De partij is tegen diftar in Leeuwarden en wil van uitstel dan ook afstel maken. Weststellingwerf besloot deze maand ook om de invoer van diftar uit te stellen. Daar was het CDA juist een van de voorstanders van dit ophaalsysteem.

 

<LC 24.11.21>