LEEUWARDEN | Kilo afval kost straks 9 cent

Leeuwarder gezinnen betalen vanaf volgend jaar 9 cent per kilo afval in hun grijze container. Ze moeten ook 1 euro betalen voor iedere keer dat ze de bak bij de weg zetten. Inleveren van groenafval blijft wel voor iedereen gratis.
Deze tarieven stellen burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad, die er deze herfst over beslist. Wie in een appartement of in de binnenstad woont en geen grijze bak (sortibak) heeft, betaalt 73 cent per klepopening van de centrale afvalcontainer.

Eerder besloot een meerderheid in de gemeenteraad al om per 1 januari 2023 het diftarsysteem in te voeren. Dit moet mensen stimuleren om hun afval beter te scheiden. In de grijze bakken belandt nu te veel herbruikbaar afval. Het inleveren van tuin- en keukenafval in de groene bak is en blijft gratis.

Het kilotarief dekt slechts een deel van de afvalkosten. Huishoudens blijven daarom ook een vast tarief betalen. Een gemiddeld meerpersoonshuishouden betaalt volgens het nieuwe systeem ongeveer 60 euro per jaar aan variabele kosten en 287 euro aan vaste lasten.

Er is ook gekeken naar een kilotarief van 20 of 40 cent, maar dit vindt het college op dit moment onverstandig. De kosten en risico’s zijn dan minder goed in te schatten, zowel voor inwoners als voor de gemeente zelf. Als er genoeg ervaring met het nu gekozen tarief is, kan het model later worden aangepast, liet wethouder Hein Kuiken dinsdag weten tijdens de persconferentie.

Huishoudens met een minimuminkomen kunnen nu en ook in de toekomst kwijtschelding aanvragen voor hun afvalkosten. Leveren ze echter bovengemiddeld veel grijs afval aan, dan zullen zij hiervoor wel aangeslagen worden per kilo. Dit moet hen stimuleren om goed te scheiden, net als andere gezinnen.

 

<LC 02.11.22>