LEEUWARDEN | Kunstenaars moeten in juni uit lts Nijlân wegens start afbraak

De oude Leeuwarder lts aan de Nijlânsdyk wordt in juni ontruimd. De tientallen huurders moeten eruit. Daarna volgt asbestsanering en uiteindelijk afbraak. ,,Vijftig bewoners en twintig kunstenaars worden getroffen’’, zegt kunstenaar Wolly Prins. Ze verwijt het tijdelijke verhuurder Carex niet: ,,Als je antikraak huurt, weet je dat de huur een maand van te voren opgezegd kan worden en dat ze je geen alternatief hoeven te bieden.’’ De huurders verbazen zich echter wel over de gemeente, die als eigenaar middenin het Culturele Hoofdstadjaar aan kunstenaars de huur laat opzeggen. ,,Je zet dus in ieder geval 20 kunstenaars, die grotendeels met projecten voor KH2018 bezig zijn, op straat. Onbegrijpelijk.’’

De huurders beklaagden zich al eerder over de situatie. Het blijkt voor de meesten moeilijk om een betaalbaar alternatief te vinden. De gemeente is wederom opvallend zwijgzaam over de kwestie. Gisteren was op het gemeentehuis niemand te vinden die er iets over kon zeggen, liet voorlichter Tjalling Landman weten.
Bedoeling is dat ontwikkelaar Mipatio er na de sloop appartementen gaat bouwen. Dit bedrijf was gisteren telefonisch niet bereikbaar.

(gedeelte van artikel LC, Erwin Boers)