Leeuwarden mag ingrijpen op huurmarkt

De gemeente Leeuwarden kan gaan ingrijpen op de huurmarkt. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken voert een
‘opkoopbescherming’ in.

Met de opkoopbescherming krijgen gemeenten de mogelijkheid om huisjesmelkers tegen te gaan. De opkoopbescherming houdt namelijk in dat opgekochte woningen niet zomaar verhuurd kunnen worden. De nieuwe regeling kan door gemeente worden ingezet in wijken waar goedkope woningen worden opgekocht voor de verhuur. Zoals in de Vlietzone in Leeuwarden, waar ruim 40 procent van de woningen intussen in handen is van particuliere verhuurders. ,,Dit geeft ons meer grip op de eigendomssituatie van woningen en op het evenwicht in wijken. Dat is een goede maatregel”, reageert wethouder Hein de Haan.

De minister komt met het plan om een opkoopbescherming in te voeren na vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Die wilde na een artikel in deLeeuwarder Courant over woningbeleggers in het Noorden, weten wat de minister daaraan wilde doen.
Hoe de opkoopbescherming er precies komt uit te zien, is nog niet duidelijk. De minister geeft wel aan dat de maatregel in ieder geval drie jaar zal gelden en dat er daarna geëvalueerd gaat worden.

Ook geeft Ollongren aan dat de maatregel niet ten koste mag gaan van ‘gewenste verhuur’, bijvoorbeeld woningen die door ouders worden gekocht voor hun kinderen, of tijdelijke verhuur als de eigenaren van een woning een ander huis hebben gekocht en hun woning nog niet hebben kunnen verkopen. ,,Ollongren wil het ook koppelen aan een vergunningsstelsel voor verhuur. Als dat daadwerkelijk zo gecombineerd kan worden, lijkt het een effectief instrument om het aantal huisjesmelkers in bepaalde wijken terug te kunnen dringen”, denkt De Haan.

Tegelijkertijd met de maatregel om het huisjesmelken tegen te gaan, wil Ollongren starters op de woningmarkt helpen. Nu zijn het juist de starters die vaak achter het net vissen omdat woningen opgekocht worden door beleggers. Ollongren wil inzetten op de bouw van betaalbare woningen voor starters en hen ook voorlichten over wat hun mogelijkheden zijn. ,,Er zijn meer mogelijkheden dan starters zich realiseren”, schrijft de minister in de brief.

Voor Leeuwarden is het de tweede keer dit jaar dat Den Haag oog heeft voor de problemen in de Vlietzone. Eerder al kwam Leeuwarden op een lijst met aandachtswijken te staan waar het Rijk de komende jaren fors wil investeren in de leefbaarheid. ,,Dat hadden we vorig jaar allemaal nog niet”, aldus De Haan.